Tadić: Zar nije dirljivo kada Nikolić kaže da nikada ne smemo odustati od evropskih integracija?

"Zar nije dirljivo kada Nikolić kaže da nikada ne smemo odustati od evropskih integracija, Vučić da bez Evropske unije ne možemo ekonomski da opstanemo, a Dačić da nam je dosta parole "Kosovo je Srbija" i da nam odricanje od evropske budućnosti nikada neće vratiti Kosovo" rekao je Tadić u intervju NIN-u.

Po njegovoj proceni, dobro je što se konačno postigao konsenzus oko osnovnih strateških pitanja, ali je "loše što sadašnja većina tu jedino održivu politiku nije u stanju da sprovede".

Bivši predsednik Srbije je mišljenja da kroz tekst platforme za Kosovo i Metohiju neko projektuje svoje ideje, neko želje, a neko i interese.

"Kako će ta platforma izgledati na kraju ovog političkog procesa teško je predvideti. Zavisi od odnosa snaga.

Nije nemoguće da zato padne i u zaborav. Međutim Srbija će problem Kosova morati da reši što pre. U suprotnom, Kosovo će biti još veći problem za Srbiju i njene građane" rekao Tadić.

Prema njegovim rečima, svojevremeno pomirenje sa SPS je bio nužan potez.
"Da nisam izgradio takve odnose sa Dačićem 2008. godine vi biste imali vladu Dačić - Nikolić - Vučić - Koštunica", podsetio je Tadić.

"Da li vi mislite da bi Srbija tada dobila status kandidata, da bi dobila viznu liberalizaciju. Ne bi. Srbija se posle tog pomirenja menjala. Moji politički protivnici - ljudi koji su mi pretili najstrašnijim stvarima u životu, praktično su preuzeli politiku za koju sam se ja zalagao. I priključenje EU i traganje za održivim rešenjem za Kosovo i Metohiju. Videćemo dokle će tako moći da nastave", rekao je Tadić.

On je ocenio da nije nemoguće da na proleće bude vanrednih parlamentarnih izbora ali i dodao da DS u ovom trenutku za njih nije spremna.

"Ali do proleća može biti itekako spremna", rekao je Tadić i dodao da to zavisi od samog rukovodstva stranke.

Pogledajte još