Novi Sad: Pedijatri savetovali mirovanje detetu koje ima temperaturu 41

Šestogodišnja ćerka Jasmine Canić pet dana je imala temperaturu 41, a pedijatri u Domu zdravlja su savetovali „mirovanje, jer je u pitanju viroza“. Kada je dete pomodrelo i počelo da gubi svest, privatni lekar je utvrdio da je u pitanju urinarna infekcija s jako povišenom sedimentacijom i visokim vrednostima enzima jetre.

Pročitaj: Fond za zdravstvo krši prava dece

NEMAR - Nakon svega, u Domu zdravlja kažu da majka treba da napiše prigovor zaštitniku prava pacijenata, te će oni pokrenuti istragu i ispitati sve okolnosti.

Devočica je u petak po podne dobila temperaturu, koja je preko noći skočila na 39,2. U dežurnoj ambulanti su majci rekli da nije trebalo da dovodi dete jer su dežurstva namenjena za mališane koji imaju gušenja i alergijske napade. Poslate su kući da skidaju temperaturu i da miruju. U subotu je temperatura skočila na 41, devojčica je povraćala, gubila svest, a onda je pomodrela.

- U nedelju sam dva puta zvala dežurnu ambulantu i oba puta su mi rekli da je tako visoka temperatura normalna za virus. Nismo mogli da je vodimo kod lekara jer je bila bezmalo u komatoznom stanu, ali nam je ponovo rečeno da je to samo virus - priča ova očajna žena.

Jasmina je u ponedeljak dete samoinicijativno odvela kod privatnog pedijatra. Nakon analiza krvi i urina, ispostavilo se da je njena ćerka ozbiljno bolesna. Utvrđeno je da ima 100.000 klica ešerihije koli, odnosno da su napadnuti bubrezi i urinarni trakt. CRP nalaz, koji pokazuje enzime jetre, treba da bude do vrednosti pet, detetu je bio 136, a sedimentacija čak 46. Odmah je dobila antibiotike i neophodnu terapiju.

Pročitaj: Stanje u sprskom zdravstvu: Nezadovljni i pacijenti i lekari

Načelnica pedijatrijske službe Doma zdravlja „Novi Sad“ dr Branislava Stanimirov kaže kako nezadovoljni pacijenti mogu da upute zvaničnu pritužbu zaštitiniku prava pacijenata, te će se nakon toga sprovesti istraga i uzeti izjave od svih aktera.

- Praksa je takva da roditeljima kažemo da deci skidaju temperaturu nekoliko dana, a ako ona ne spada nekoliko dana, onda da se jave lekaru. Moguće je da je u ovom slučaju komunikacija između lekara i majke trebalo da bude bolja. Sve to će istraga utvrditi - rekla je dr Stanimirov.

Izvor: 24sata.rs

Pogledajte još