Srpski producenti u Kaliforniji

BEOGRAD, 15. april 2009. (FoNet) - Delegacija srpskih producentskih kuća, uz podršku Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije USAID, od 16. do 18. aprila učestvovaće na sajmu filmskih lokacija u Santa Monici, kako bi promovisali Srbiju kao odličnu destinaciju za strane filmske produkcije, saopšteno je iz udruženja producenata.

Srbija kao potencijalna destinacija za snimanje filmova ima mnogobrojne prednosti, kao što su talentovani profesionalci, značajne uštede troškova snimanja ali i lokacije koje još nisu dovoljno poznate u Holivudu, kaže se u saopštenju.

Savetnik USAID na ovom projektu, Martin Kaf, ocenjuje da filmska industrija ima značajan potencijal da pomogne ekonomskom razvoju, ukoliko Srbija postane lokacija za snimanje stranih filmova.

"Troškovi filmske produkcije nisu ograničeni na jednu oblast ekonomije, već donose dobit većem broju privrednih grana. Prosečna produkcija igranog filma koji se snima u Srbiji će dnevno potrošiti oko 100.000 dolara, a prosečna produkcija televizijskih reklama će potrošiti i više. Snimanje najkraćeg kadra može doneti 50.000 dolara nedeljno lokalnoj ekonomiji", navodi Kaf.

Srpsku delegaciju u Kaliforniji čine produkcijske kuće "Work in Progress", "Gargantua Films", "Dream Company", "Red Production", "Cyber Entertainment", kao i jedina srpska filmska laboratorija "Cinelabs Belgrade".

Pogledajte još