Podmladak PUPS-a prodaje ugalj Gerontološkom centru

I pored toga što vrednost ugovorenih nabavki iznose više od sedam miliona dinara, učešće na tenderima Božićevih firmi uopšte nije prijavljeno Agenciji za borbu protiv korupcije, a firma Dren komerc d.o.o. je istovremeno bila i donator PUPS-a, okriva sajt Pištaljka.

Zapisnici o otvaranju ponuda do kojih je došao saradnik Pištaljke pokazuju da su se obe Božićeve firme međusobno nadmetale na sva tri tendera. Na tenderima realizovanim 2010. i 2011. godine ispunjen je formalni uslov učešća tri ponuđača, tako da su u oba slučaja ponude firmi Dren komerc bile prvorangirane, dok su sa neznatno nižom cenom ponude firme Kisela voda bile drugorangirane. Na tenderu koji je realizovan u oktobru 2012. godine razmatrane su ponude četiri firme, ali je ovog puta najbolje ocenjena ponuda Kisele vode. Inače, razlika u ponuđenoj ceni isporuke uglja između ponude firme Kisela voda i firme Dren komerc bila je svega 25.000 dinara.

Gerontološki centar Beograd je na račun Dren komerca 2011. i 2012. godine uplatio 4.959.234 dinara, pokazuju podaci Uprave za trezor koje je istraživala Pištaljka. U istom periodu, na račun ove firme uplate u vrednosti od 467.223 dinara su vršene i od strane KBC Zemun. U evidenciji zaključenih ugovora u postupcima javnih nabavki koju vodi Agencija za borbu protiv korupcije nije moguće pronaći podatke koji se odnose na zaključene ugovore i učešće u javnim nabavkama firmi Dren komerc i Kisela voda, javlja "Pištaljka"

Vlasnički udeo od 50 odsto u firmi Dren komerc d.o.o. (Vreoci), kao i udeo od 20 osto u firmi Kisela voda d.o.o. (Rudovci) ima Darko Božić, koji od 2008. godine obavlja funkciju člana Gradskog veća Beograda.

S obzirom na to da je suvlasnik navedenih firmi ujedno i javni funkcioner, Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije (član 36) propisuje obavezu prijavljivanja učešća u javnim nabavkama. Zbog ignorisanja ove obaveze propisana je i kazna od 100.000 do 500.000 dinara za pravno lice, ali i kazna od 10.000 do 50.000 dinara za ovlašćeno lice u pravnom licu (firmi). Takođe, zakon propisuje da „funkcioner ne sme da koristi javnu funkciju za sticanje bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice“ (član 27.).

U izveštaju o primljenim donacijama koji je Partija ujedinjenih penzionera Srbije dostavila Agenciji za borbu protiv korupcije navodi se da je ta stranka u 2010. godini od Božićeve firme Dren komerc dobila donaciju nameštaja vrednog 122.372 dinara.

Do avgusta ove godine direktorka Gerontološkog centra bila je Brankica Janković, koja je sada državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike koje vodi predsednik PUPS Jovan Krkobabić. U sastavu Gerontološkog centra su tri zasebna doma za stara lica (Bežanijska kosa, Voždovac i Karaburma) i jedan stacionar.

Pogledajte još