Duvanska industrija protiv povećanja akciza

BEOGRAD, 15. aprila 2009. (Beta) - Ogranci tri najveće svetske duvanske kompanije koje posluju u Srbiji, Filip Moris, Britiš amerikan tabako i Japan tabako internacional zatražili su u sredu od Vlade da ne manje dogovorenu akzciznu politiku i odustane od dodatnog povećanja specifične akcize za jedan dinar po paklici.

Predstavici tri kompanije na konferenciji za novinare su naveli da će, u slučaju da budu usvojene izmene Zakona o akcizama kojima bi se povećala akciza na cigarete, preispitati poslovanje u Srbiji vezano za zapošljavanje i nove investucije.

Direktor Duvanske industrije Niš, koja posluje u sastavu Filip Morisa Skip Bornfiter je rekao da je dobio potvrde iz Vlade da će u Skupštinu biti upućene izmene Zakona o akcizama kojima je predviđeno da se specifična akciza poveća za dinar po pakalici, što bi duvanskoj industriji donelo trošak od 1,2 milijarde dinara.

"Usvajanjem izmena Zakona o akcizama Vlada Srbije bi ponovo izneverila dogovor sa tom industrijom i ugrozla stabilnost regulatornog okruženja, što će imati negativne posledice na održivost stranih investicija u Srbiji i na privlačenje novih", ukazao je generalni direktor BAT-a za istočni Balkan Luiz Heren.

Pogledajte još