Srpski akademici spremni da pomognu u rešavanju pitanja Kosova

Izvršni odbor SANU, u pismu kabinetu predsednika, navodi da "platforma Nikolića, predstavlja izraz stavova koji su se formirali tokom poslednjih decenija, kao izraz optimalnih želja srpskog naroda za rešavanje pitanja Kosova i Metohije".

"Ona, uz mnogo detalja, ističe visok stepen političke, teritorijalne autonomije za srpske opštine, kontrolu policije, trgovine, ekonomije, zdravstva i obrazovanja u srpskim opštinama, specijalni status za sever Kosova i enklave", navodi se u pismu dostavljenom medijima.

"Takođe, obuhvaćeno je pravo Pokrajine na direktnu saradnju sa Beogradom te da bude demilitarizovana uz odgovarajuće uspostavljene garancije", navodi Izvršni odbor SANU.

Naglašava se i da treba istaći "uspostavljanje specijalnih veza Srpske pravoslavne crkve i posebna prava srpskog naroda u Pokrajini i povratak raseljenih".

"Realizacija ovih principa treba da bude rad na usaglašavanju političkih stavova predsednika Republike Skupštine, Vlade i svih relevantnih institucija društva", smatra SANU.

SANU će "sa svoje strane, u okviru Odbora za Kosovo i Metohiju i ostalih svojih organa dati prilog u pronalaženju najboljih konkretnih rešenja".

Nikolić je u novembru najavio da će od članova SANU zatražiti savet o tome kako da se država i narod suoče s najvećim iskušenjem - pitanjem Kosova i Metohije.

Pogledajte još