Prave virdžine: U Albaniji i danas ima žena koje žive kao muškarci zakleti na devičanstvo

U Albaniji i danas žive žene koje se zaklinju na devičanstvo i žive kao muškarci u skladu sa starim kodeksom pod imenom Kanun. Po toj tradiciji, porodično bogatstvo uvek nasleđuju muškarci, a žena se nakon udaje seli u suprugovu kuću.

Pre nego što jedna žena dobije dozvolu da postane muškarac, ona mora da ispuni nekoliko uslova. Na ovaj potez žene se odlučuju ili kako bi izbegle dogovorene brakove ili na zahtev porodice koja nema muškog naslednika. Retke su žene koje biraju život muškarca kako bi "uživale".

Kako piše "Oddity Central", brakovi se dogovaraju još u detinjstvu, ponekad čak i odmah po rođenju, a uloga žene je svedena na brigu o deci i održavanje kuće. Život žene po Kanun tradiciji vredi pola života muškarca, a nošenje haljine je jedan od najbitnijih načina razlikovanja žena od muškaraca. Tako muškarci nose pantalone, kape i ručne satove, dok su žene odevene u suknje i nose marame preko glave.

Međutim, ono što je fascinantno i aktuelno i danas, u 21. veku, jeste da žena može da odabere da postane muškarac i sve što je potrebno da učini jeste da počne da nosi pantalone. Ukratko: Albanka koja se oblači kao muškarac je muškarac.

Kako Albanke postaju muškarci?

Sve što žena treba da učini da bi postala muškarac jeste da se po zakonu Kanuna zavetuje na tu obavezu koja podrazumeva da će se oblačiti, ponašati, pričati, hodati i raditi sve kao muškarac.

Takođe, žene koje postaju muškarci se zavetuju i na celibat, a zajednica je u obavezi da im se obraća u muškom rodu. Tada, "žena preobraćena u muškarca po Kanunu" preuzima ulogu glave porodice što podrazumeva i da se brine za bogatstvo, ali i da brani porodicu u krvinim osvetama.

Dok većina pripadnika modernog društva može ovo smatrati ženskom žrtvom, Albanke veruju da im je ovo prilika da žive slobodnije, piše "Oddity Central".

Lule i Paše su prave "albanske virdžine"

Jedna od "albanskih virdžina" je i Lule koja je odlučila da postane muškarac kada je imala 19 godina, iako ima brata. Danas je odgovorna za desetočlanu porodicu koja joj se obraća u muškom ordu. Ošišana je na kratko i obučena kao muškarac. Ako njena porodica "zarati" sa nekim, Lule će se ponašati kao muškarac i braniti čast svih. Međutim, ona smatra da je to mala cena koju mora da plati u zamenu za lična prava i slobode.

Paše (78) se više i ne seća kada je bila žena. Ipak, tvrdi da su se vremena promenila, jer kad je ona odlučila da postane muškarac, pre 60 godina, žene i životinje su imale ista prava. Danas, kaže Paše, žene u Albaniji imaju jednaka prava kao muškarci i čak su i moćnije, pa veruje da je sigurno zabavno biti žena.

Pogledajte još