Rast crnog tržišta u EU

BEČ, 15. april 2009. (FoNet) - Sve segmente evropske ekonomije potresa ozbiljna ekonomska kriza i recesija, ali jednom, posle dužeg vremena ipak ide nabolje - crnom tržištu, pokazuju rezultati istraživanja austrijskih stručnjaka, prenosi EUobzerver.

Siva ekonomija obuhvata neoporezovanu trgovinu robom i uslugama, odnosno plaćanje "na ruke" bez računa. Tu, se ne računaju krivična dela, kao što su trgovina drogom ili prostitucija, podsećaju stručnjaci.

Austrijski eksperti predviđaju da će u 14 bogatih zemalja EU siva ekonomija ove godine porasti za 0,3 do 0,9 posto. Najveći rast sive ekonomije (0,8 do 0,9 posto) očekuje se u Irskoj, Španiji i Velikoj Britaniji, a najmanji rast očekuje se u Nemačkoj, Austriji i Belgiji.

Bivše komunističke zemlje nisu bile obuhvaćene analizom ekonomista, ali se veruje da će i u tim zemljama porast sive ekonomije biti isti ili veći.

U vreme kada se očekuje da ekonomija EU padne zbog krize za oko dva odsto, aktivnosti na crnom tržištu su nakon petnaestak godina ponovo u zamahu.

Stručnjaci smatraju da povećanje poreza neće imati uticaj na trgovinu drogom, ali je u doba recesije moguće da bude povećan broj krađa i provala.

Takođe se može očekivati da padnu prihodi od prostitucije jer poslovni ljudi imaju sve manje novca za trošenje.

Obim sive ekonomije razlikuje se od regije do regije. Na severu Evrope njen udeo procjenjuje se na oko deset odsto Bruto društvenog proizvoda (BDP), u mediteranskim zemljama EU kao što su Portugal ili Italija, on iznosi oko 20 do 25 odsto.

U slučaju Estonije, Letonije, Rumunije ili Bugarske udeo sive ekonomije se procenjuje između 36 i 39 odsto BDP, navodi se u studiji.

Pogledajte još