Top 12 događaja u svetu koji su obeležili 2012. godinu

Olimpijske igre

Najveći sportski događaj na svetu koji se odigrava na svake četiri godine ove godine održan je u Britaniji. Pored priča o medaljama i oborenim rekordima ovo veliko takmičenje su pratile razne priče i nagađanja: Ko je bio sa kim, koga su špijunirali, kao i priče koga smo dočekali spred Skupštine, kako su OI ispraćene na društvenim mrežama.... Prisetite se na stranicama našeg sajta.


US izbori

Barak Obama osvojio je drugi mandat u Beloj kući nakon predsedničkih izbora 6. novembra. Njegov protivkandidat bio je republikanski kandidat Mit Romni. Nakon najskuplje predizborne kampanje u istoriji SAD, Amerikanci su mu ipak dali drugu šansu verujući da je uložio veliki napor da reši probleme u zemlji, dok republikanci moraju da se reformišu, procenjuju analitičari.

(old_image)


Izbori u Rusiji

Na predsedničkim izborima u Rusiji 4. marta pobedio je Vladimir Putin koji je do tada bio na mestu premijera, a na njegovo mesto došao je dotadašnji predsednik Dmitrij Medvedev. Predsedničke izbore nadgledao je rekordan broj stranih posmatrača, a opozicija je u više navrata organizovala proteste. Putinovi protivkandidati, lider Liberalno-demokratske partije Vladimir Žirinovski i Sergej Mironov osvojili su 6,23% glasova, odnosno 3,85%.

Pomalo neobično, ali u ovom periodu su svetsku slavu doživele članice pank grupe “Pusi Rajot”. Zbog molitve protiv Putina, one su su osuđene na po dve godine zatvora.

(old_image)


Feliks Baumgartner

Ekstremni sportista Feliks Baumgartner koji je uspešno skočio sa visine od 39.045 metara i postao prva osoba koja je slobodnim padom probila zvučni zid, rekao je da čovek nekada mora da ode veoma visoko da bi video koliko je mali. "Dok sam stajao na krovu sveta nisam razmisljao o rekordima već o tome da se živ vratim na zemlju. Nekada morate da odete veoma visoko da biste videli koliko ste mali. Voleo bih da svi mogu da vide ono što sam ja danas video", rekao je 43-godišnji Austrijanac na konferenciji za medije u američkom Rozvelu, koja je uživo prenošena na internet sajtu Jutjub.

(old_image)


Kraljičin jubilej i trudnoća princeze Kejt

Povodom jubileja od 60 godina na tronu britanske kraljice Elizabete II upriličene su četvorodnevne proslave. Oni koji vole i prate dešavanja u najpoznatijoj kraljevskoj porodici na svetu imali su samo reči hvale. Ipak, ovo nije bio jedini razlog za veselje u njenoj porodici. Njihovo kraljevsko visočanstvo vojvoda i vojvotkinja od Kembridža očekuju svoje prvo dete. Nakon mnogih nagađanja da li mladi bračni par uopšte može da ima dece, stiglo je saopštenje u kome piše i kako su svi članovi porodice veoma uzbuđeni i srećni zbog divne vesti. Takođe, navedeno je da je Kejtina trudnoća u izrazito ranoj fazi, te da do daljnjeg neće biti dostupno više informacija.


Godinu dana posle "Arapskog proleća" i Bliski istok

Nakon rušenja višedecenijskog režima u arapskom svetu, situacija se nije bitno smirila. Pobuna protiv Bašara al-Asada u Siriji prerasla je u sukobe vladinih i opozicionih snaga, ali je on i dalje na vlasti. U Egiptu je 31. maja ukinuto vanredno stanje, a već 17. juna izabran je novi predsednik Mohamed Morsija iz redova islamističkog Muslimanskog bratstva, ali je krajem godine njegov pokušaj da bude izglasan novi ustav, izazvao nove višenedeljne proteste u zemlji. Za razliku od Egipta i Tunisa gde su pobedili islamisti, u Libiji je na prvim slobodnim izborima nakon 40 godina diktature Moamera Gadafija pobedio sekularni Liberalni savez, ali situacija nije mirna.

Ni situacija na Bliskom Istoku se nije mnogo promenila. Sukobi Izraela i Palestine nastavljeni su i ove godine.

(old_image)


Evropskoj uniji Nobelova nagrada za mir

Evropska unija je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir, saopštio je Nobelov komitet u Oslu. Nagrada je dodeljena Uniji zbog dugoročne uloge u ujedinjenju kontinenta, kao i zbog zasluga u unapređenju mira, pomirenja i zaštiti demokratije i ljudskih prava u proteklih 60 godina.


Ubistvo u školi u Americi

Adam Lanza (20) ubio je majku u svojoj kući, a potom u školi u kojoj je ona radila u mestu Njuton, u Konektikatu, još 26 ljudi, među kojima 20 dece stare od pet do 10 godina. Lanza, koji je, po svemu sudeći ima psihološki poremećaj, potom je počinio samoubistvo. U pucnjavi u osnovnoj školi u Njutaunu, u američkoj saveznoj državi Konektikat, je ubijeno najmanje 27 ljudi, među njima i 14 dece, javio je CBS njuz. Školu "Sendi Huk" pohađaju deca od pet do 10 godina, preneo je Rojters.



Uragan Sendi

U udaru uragana Sandi poginulo je oko sto osoba u više američkih država. Ovaj uragan izgubio je na snazi neposredno pre udara, ali je bio dovoljno jak da donese talase visine i do četiri meta i da izazove poplave širom istočne obale SAD. Uragan je načinio veliku materijalnu štetu i ugrožava stanovništvo, navode mediji. Pogledajte kako je bilo posle uragana (FOTO)

(old_image)


Vuk Jeremić na čelu UN

Generalna skupština UN je 17. septembra predsedničko mesto predala novom predsedniku Vuku Jeremiću. Na Ist riveru u Njujorku, bila je održana simbolična ceremonija primopredaje između predstavnika Katara Nasira Abdulaziza al Nasira i Vuka Jeremića.

Smak sveta

21.12.2012. godine mnogi su videli kao veoma važan datum - Smak sveta! Iako mnogi tvrde suprotno, neki čak i ostavljali razne poruke na mrežama, mnogi su lepo mogli da zarade. Na Rtnju se očekivalo formiranje specijalnog zaštitnog polja, bile su organizovane i pojačane mere bezbednosti, možda se ipak najviše slažemo sa Nikolom hadži-Nikolićem iz grupe "357" da je ovo samo bio unosan biznis


Smena vlasti u Kini

Na kongresu Komunističke partije sredinom novembra dobila nove lidere koji će voditi zemlju u narednih 10 godina. Si Đinping će u martu preuzeti funkciju novog predsednika Kine, dok će Li Kećiang preuzeti mesto premijera. Uoči kongresa desio se politički sunovrat Boa Silaja, nekada simbola “crvene kulture” i komunističkog aparata, koji je smenjen sa funkcije gradonačelnika metropole Čongćing, a potom suspendovan zbog “teškog kršenja discipline”. Situaciju mu je dodatno otežala i žena pošto je optužena za ubistvo jednog britanskog biznismena.

Pogledajte još