Roditelji, vašoj deci ne trebaju petarde

Upotreba petardi i drugih pirotehničkih sredstava povećana je pred novogodišnje praznike. Na svakom koraku, u parkovima, ispred škola, oko zgrada, svuda se mogu čuti odjeci petardi.

Roditelji misle da čine uslugu detetu kada mu kupe petarde, međutim, nisu svesni u kakvu opasnost dovode svoje dete time što im daju u ruke petarde. Trenutak sreće, ako je neko ima, tokom bacanja petarde prekratko traje da bi se rizikovale posledice koje mogu petarde izazvati.

Povrede nastale eksplozijom petarde u ruci kobne su i trajne. Česte su opekotine i amputacije prstiju.

Roditelji, učite decu da su petarde štetne

Niko od dece ne očekuje da shvate kakvoj se opasnosti izlažu i kakve neprijatnosti priređuju svojim sugrađanim i komšijama, ali čini se da ne postoji potrebna volja roditelja da edukuju svoju decu i ukažu na štetnost petardi. Naprotiv, oni im daju novac za kupovinu petardi i svesno ih guraju u opasnost.

"Čudi nas što mnogo roditelja dolazi sa decom i kupuju im ono što traže i onda im tu istu stvar daju u ruke i džepove da bi sutra aktivirali u školama, dvorištu, na ulici", naglašava Aleksandar Đuranović, poslovođa u jednoj ovlašćenoj radnji za prodaju pirotehnike.

Iako u legalnim radnjama pirotehnička sredstva ne prodaju maloletnim osobama, na uličnim tezgama nije tako. Prodavaca je najviše blizu osnovnih i srednjih škola. Od pre desetak dana komunalna policija pojačala je kontrolu nelegalne prodaje.

"Na osnovu iskustva proteklih godina u kontroli nelegalne prodaje pirotehničkih sredstava očekivana mesta nelegalne prodaje su uži centar grada, tržni centri, trgovinski objekti, ali i škole i pijace", objašnjava načelnik Operativnog centra komunalne policije Boban Rajić

Zakon postoji, ali se niko ne boji

Za nelegalno posedovanje i prodaju pirotehničkih sredstava, najniža novčana kazna je 50.000 dinara. Novčano će biti kažnjeni oni koji bacaju petarde na nedozvoljenim mestima. Ukoliko tom prilikom povrede nekog biće kažnjeni i krivično, zatvorom.

Problemom petardi i njihove dostupnosti na ulicama se retko ko bavi, a građanima ostaje samo da se iščuđavaju i trzaju svaki put kad čuju odjek petardi.

Ili bi konačno nešto moglo da se preuzme povodom ovog pitanja?

Pogledajte još