Veran Matić: Model iz 90-tih ponovo živ

B92 i ostali nezavisni mediji su se ponovo našli na meti desničara. Kako to objašnjavate?
- Ne iznenađuje me jer nikada nije promenjen kulturni model stvoren 90-ih koji je Srbiju doveo u jednu od najgorih situacija u njenoj istoriji. Taj model je ponovo oživeo ohrabren izbornim rezultatima, ali i sudskim rešenjima po kojima ne postoje sankcije, ili su one simbolične. U Srbiji se predugo toleriše nešto što nema nikakve dodirne tačke sa demokratijom i pravom na slobodu mišljenja i izražavanja. Postoji ozbiljan nedostatak odgovornosti, čak i u velikim, nacionalnim medijima.

Povodom spiskova nepoželjnih, niko iz vlasti se nije oglasio?

- Zanimljivo je da vlast ćuti, iako je u mnogim slučajevima isti donator za državu i za NVO. Po tome bi i državne institucije trebalo da nose etiketu „strani agenti”. Zabeležio sam samo sporadične reakcije predsednika skupštinskog Odbora za pravosuđe. Vlast uvek može da kaže da previše pridajemo pažnju ovim organizacijama, kao i da kritika samo povećava njihov značaj. U pitanju je kalkulanstvo i to će se vrlo brzo osvetiti i vladajućim partijama.

Koliko je pritiske na B92 pojačao serijal „Insajdera“ o zloupotrebama novca na Kosovu?
- Pritisak se pojačao pre svega od ljudi i organizacija koje imaju direktne koristi od šverca i kriminala na Kosovu. Niko nije demantovao ni reč iz serijala u čijih šest emisija su objavljeni brojni dokazi o zloupotrebama i pljački, a predstavnici nadležnih institucija obećali su da će sve ispitati i sprečiti dalje zloupotrebe.

Brankica Stanković i vi ste pod policijskom zaštitom 24 sata. Koliko vas to opterećuje?
- To je ogromno opterećenje - lično, porodično i profesionalno. Zgrada B92 je više od pet godina pod stalnom policijskom zaštitom. Posebno je teško Brankici Stanković, jer bi kao novinar morala da bude neprekidno u pokretu i da istražuje. U protekle tri godine bilo je mnogo incidenata koji se nisu pretvorili u drastičnije ugrožavanje bezbednosti zahvaljujući, između ostalog, i zaštiti koju ona ima.

Koliko se menjala uloga B92 s obzirom na nove vlasnike?

- Kada je dokapitalizovan B92 i kada smo pored švedskog investicionog fonda dobili i grčkog investitora, u ugovor je ušlo da je uređivačka politika informativnog programa u potpunosti pod kontrolom osnivača B92 i za nju ja odgovaram. Ako se budem nekada povlačio, nominovaću pet kandidata od kojih će jedan biti izabran i tako će biti obezbeđeno očuvanje uređivačke politike.

(Blic)

Pogledajte još