Kinez visok 2,46 metara najviši čovek na svetu

PEKING, 15. aprila 2009. (Beta-AFP) - Jedan 27-godišnji Kinez najviši je čovek na svetu, pošto je sa svojih 2,46 metara deset centimetara viši od svog sunarodnika čije ime stoji u Ginisovoj knjizi rekorda, javila je u sredu agencija Sinhua.

Rekordnu visinu Džaa Lianga izmerili su lekari koji su ga operisali u bolnici u Tjanđinu kako bi sanirali posledice povrede koju je zadobio pre deset godina, navodi kineska agencija. Kinez je kao mladić igrao je u jednom košarkaškom klubu. Njegovu karijeru naglo je prekinula povreda stopala, koje je već lečeno u bolnici čiji su lekari sada otkrili njegovu rekordnu visinu.

Ali, pošto povređenog košarkaša nije izmerio nezavisan izvor Ginisove knjige rekorda, njegov sunarodnik Bao Sišun (57) visok 2,36 metara od 2005. se nalazi u knjizi rekorda kao najviši čovek na svetu. Posle povrede, Džao Liang bio je bez posla do 2006, kada se zaposlio u cirkuskoj trupi u kojoj je učestvovao u mađioničarskim trikovima i svirao saksofon i flautu. Njegovi roditelji, oboje "normalne" visine, ne znaju zašto je njihov sin postao div, navodi Sinhua.

Pogledajte još