Čedomir Jovanović: Nikolić je izguran na margine

Jovanović kaže da Nikolić greši što misli da Kosovo opet može da posluži kao "batina" na političkoj sceni u Srbiji.

"Kosovska platforma predsednika Nikolića je pre svega motivisana poremećenim odnosima unutar vladajuće koalicije i to je rukavica u lice koju je Nikolić bacio Dačiću i Vučić,koji su Srbiju prethodnih nekoliko meseci vodili bez politike",kaže Jovanović.

On je u intervjuu agenciji Beta rekao da je sada prvi put postavljeno ozbiljno političko pitanje u javnost jer ideja "dr'šte lopova!" ne može biti politički koncept.

"Nikolić je izguran na margine političkog života. To je bio zajednički koncept i Dačića i Vučića. Sada on sa svojom političkom platformom pokušava da se vrati u centar političkih zbivanja i da pritom natera Dačića i Vučića da se bave politikom, a ne populizmom i demagogijom", rekao je Jovanović.

Po njegovim rečima, Nikolić greši što na takav način banalizuje Kosovo "vulgarnom idejom da Kosovo još jedanput može poslužiti kao batina u unutrašnjo-političkom vodama u Srbiji".

Lider LDP rekao je da Nikolić greši i kada traži prekid dijaloga jer je potrebno što više susreta sa kosovskim Albancima i svetom kako bi se rešavali životni problemi.

Greši i premijer Dačić, smatra Jovanović, i to kada očekuje od svakog, a posebno od predsednika koji je dužan da vodi računa o državi, da gura glavu u pesak kao što je on sklon tome u svakoj situaciji u kojoj ne može da odgovori na politiku koju sam sprovodi.

Navodeći da svet mimo rešava Kosovo mimo Srbije koja nema manevarskog prostora, kazao je da ne vidi budućnost Srbije u nekom novom Kosovskom boju ka čemu "vode politike koje svoju poziciju grade kroz ignorisanje realnosti stvarnog života".

"Danas Srbija zapravo odlučuje o tome da li će sebe nasukati na kosovske barikade, kao što je u međuvremenu nasukala nesrećne kosovske Srbe, a onda na njima tiho nestajati ili ćemo imati sposobnosti i snage da se vratimo sami sebi i onome što Srbiji moramo uraditi jer je Kosovo posledica čitavog niza naših unutrašnjih nemoći i nesposobnost", rekao je Jovanović.

Po njegovim rečima, prioritet mora biti nastavak dijaloga jer je samo kroz rešavanje životnih pitanja moguća normalizacija života i Srba, i Albanaca.

"Ako želimo da promenimo odnos Srba i Albanaca, moramo stvoriti uslove u kojima će moći jedni druge da razumeju i prestati da se gledaju preko nišana. Mi danas nemamo takvu atmosferu"
, kazao je Jovanović i dodao da podržava dijalog premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija.

On je istakao da je stav LDP "nastavak evropskih integracija regiona, paralelno sa tim integrisanje u NATO u koji su svi stigli ili ka njemu idu, osim Srbije koja sama sebe osuđuje na samoizolaciju, podizanje nivoa sigurnosti i održivosti mira na prostoru zapadnog Balkana".

Po njegovim rečima, potrebno je otkloniti dnevne uzroka tenzija na liniji Beograda i Prištine i rešiti "besmislena pitanja koja će svima eksplodirati u lice".

"Nije valjda da se kosovska nezavisnost dokazuje pozivnim brojem za Prištinu? Pa pošto danas nemaju svoj pozivni broj, oni su valjda deo Srbije ili nepostojanjem autonomije u oblasti energetike... Dajte da sva ta pitanja rešimo jednim potezom i da u budućnost pokušamo da razgovaramo o Kosovo tako što ćemo razumeti da na Kosovu postoje Albanci, i da nema života za Srbe ako nema prostora za Albance i obrnuto", rekao je lider LDP.

Jovanović je ukazapo da Srbi na severu Kosova treba da budu poslednje žrtve pogrešne politike koju je Beograd vodio decenijama i koja je uništila srpski narod i u Srbiji, i van nje, i sve druge narode na koje su Srbi bili upućeni.

(B92)

Pogledajte još