U 2012. godini bilo manje prirodnih katastrofa nego lane

U poređenju s 2011. kada je ukupna ekonomska šteta od katastrofa - kako prirodnih tako i kao posledica ljudskog delovanja, bila 350 milijardi dolara, 2012. godine su ekstremne nepogode odnele 140 milijardi, piše u izveštaju osiguravajuće kompanije Svis Re.

Osim "superoluje" Sendi koja je krajem oktobra i početkom novembra pogodila istočnu obalu SAD, 2012. veće prirodne katastrofe nisu privukle znatniju pažnju medija i svetske javnosti, dok su 2011. godinu obležili razoran zemljotres i cunami u Japanu što je izazvalo i pretnju potencijalne nuklearne katastrofe.

Po podacima Svis Rea, 2012. prirodne katastrofe su odnele najmanje 11.000 života, dok je godinu dana ranije samo u zemljotresu i cunamiju u Japanu stradalo 15.878 ljudi.

Ipak, podaci o ekonomskoj šteti od katastrofa u 2012. ukazuju da su gubici iznad proseka.

Pet najvećih gubitaka od katastrofa u 2012. bilo je u SAD.

Pored oluje Sendi, značajnu štetu u SAD je nanela i velika suša koja je osiguravajuće kompanije i poljoprivrednike koštala više od 11 milijardi dolara.

Iako je 2012. bilo manje katastrofa nego prethodne godine, klimatolozi upozoravaju da predstoji sve više nepogoda. Po Svetskoj meteorološkoj organizaciji, količina ugljen-dioksida u atmosferi je 2011. dostigla rekordni nivo. Ta služba UN navodi da je emisija štetnih gasova već prešla "tačku bez povratka" - te se najgore posledice klimatskih promena više ne mogu sprečiti.

Portal Hafington post navodi da je zabeležen još jedan negativan rekord - satelitske slike pokazuju da je količina leda koji pokriva Arktički okean najmanja od kada naučnici to prate satelitskim snimcima.

(Beta)

Pogledajte još