Komisija za ispitivanje likvidacije novinara startuje u 2013. godini - Na meti oni koji su sabotirali istrage

Iz kabineta prvog potpredsednika Aleksandra Vučića poslato je pismo na adresu nadležnih ministarstava u kojima se traži saglasnost i čim ona stigne, predlog ide u Vladu, saznaje Blic.

Inicijator formiranja komisije Veran Matić smatra da je otkrivanje onih koji su namerno sprečavali da se oni zločini razjasne prvi korak ka otkrivanju ubica, ali i nalogodavaca ubistava Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića.

"Ovu inicijativu pokrećem više od četiri godine. Prethodna vlada je načelno bila zainteresovana, ali nije bilo rešenosti da se to i uradi. Sada je na tu inicijativu pozitivno reagovao Aleksandar Vučić, kao i direktor Policije i BIA. Upravo je odabran lokalni sastav komisije i uskoro će se odlučiti o tome ko će moći najviše da nam pomogne iz međunarodnih institucija. Verujem da bi za nekoliko dana ili nedelja Vlada mogla da donese odluku o osnivanju komisije", navodi Veran Matić za Blic.

On ističe da se sa ljudima iz Policije i BIA već razgovaralo o načinu rada, ali i kako će se dokumentacija prikupiti na jedno mesto, ko će i kako sve to analizirati.

U NUNS-u kažu da nemaju informacije o komisiji, što ih zabrinjava, ali s druge strane podržavaju inicijativu.

Jovo Ćuruvija, brat ubijenog novinara Slavka Ćuruvije, ističe da će komisija imati smisla samo ako u njoj budu ljudi kojima je stalo do pravde i istine.

(Blic/B92)

Pogledajte još