Najbizarniji nadrilekarski saveti: Ne perite pile pre kuvanja, oralni seks dobar za žensko zdravlje...

Pile ne treba prati pre kuvanja

Možda vam ovakav predlog zvuči pomalo glupo ili nelogično, ali istraživanja pokazuju da pranje pileta povećava rizik od trovanja hranom i širenja bakterija po kuhinji. "Domaćice se verovatno vode praksom pranja pileta baš kao što su to njihovi roditelji ili bake i deke radili u prošlosti", međutim stručnjak za bezbednost hrane, dr Majkl Eiles, na tu temu dodaje: "Pranje živine izaziva prskanje bakterija sa njih po kuhinji, kontaminirajući sudoperu, slavinu, ruke, pribor i svu hranu koja se neće kuvati, kao na primer salatu, ili kolače", piše S media.

Da li je "ogledalo dijeta" stvarno dobra ideja?

Ovo je postao jedan od popularnijih zdravstvenih trendova u 2012. Prema Kristin Morgan iz "Leptir fondacije" (organizacija koja pomaže ljudima sa poremećajima u ishrani i sa negativnom slikom svog tela) provera ispred ogledala je više simptom nego uzrok kad je u pitanju negativna slika našeg tela. "Ako ljudi pokušavaju da smršaju i promene svoju veličinu ili oblik tela, oni će sigurno koristiti ogledalo da bi proverili kako im ide". "Ogledalo dijeta može da preusmeri fokus, kod nekih ljudi, od njihovog stvarnog izgleda, ali problem u stvari počinje u njihovoj glavi", rekla je ona.

Oralni seks je dobar za zdravlje žena

Najverovatnije najčitanija zdravstvena priča u ovoj godini. Studija koja je proučavala uticaj sperme kao "hemikalije koja utiče na raspoloženje” tvrdi da je oralni seks dobar za zdravlje žena i čini da se osećaju srećnije. Studija državnog Univerziteta u Njujorku, koju naučnici sprovode uglavnom putem ankete bavila se odnosom seksualnog života 293 žena i uticaja seksa na njihovo mentalno zdravlje. Istraživanja su pokazala da semena tečnost sadrži hemikalije koje podižu raspoloženje, povećavaju bliskost, podstiču san i sadrže najmanje tri antidepresiva. Istraživači su takođe potvrdili da su žene koje imaju redovan seks bez zaštite manje depresivne i imaju bolje rezultate na testovima kognitivnih sposobnosti.

Redovan seks, 3-6 meseci, je neophodan da bi začeli zdravu bebu

Ovo bi trebalo da bude najvažnija priča za parove koji planiraju bebu. Parovi koji žele decu treba da imaju redovne odnose tri do šest meseci pre začeća da bi povećali svoje šanse za pravljenje zdrave bebe, sugeriše istraživanje Univerziteta Adelejd. Učestalo izlaganje žene spermi svog partnera daje mogućnost i vreme njenom imunom sistemu da izgradi toleranciju na stranu tečnosti te potpomogne trudnoću, smatra profesorka Sara Robertson sa Robinson Instituta. "Mi sada znamo da u proseku najmanje 3-6 meseci konstantnih odnosa sa njihovim partnerom je neophodno, da bi ženin imuni sistem ispravno odreagavao i omogućio zdravu trudnoću”, kaže profesorka Robertson.

Gledanje horor filmove sagoreva kalorije

Gledanje strašnih filmova za samo 90 minuta može da sagori čak 113 kalorija, što je približno jednako utrošku energije tokom polučasovnog pešačenja i ekvivalent kalorijske vrednosti jedne čokoladice, otkrila je studija Univerzitet Vestminster. Psihološki horor "Isijavanje" je bio na vrhu liste sagorevača kalorija, koja prosečnom gledaocu pomaže da sagori neverovatnih 184 kalorija. "Ajkula" je zauzela drugo mesto sa u proseku 161 sagorenih kalorija, a "Egzorcist" je treći, sa 158 kalorija.

Žumanca su loša za srce baš kao i pušenje

Možda jedna od najznačajnijih zdravstvenih priča o kojoj se raspravljalo u tekućoj godini. Istraživači kažu da jedenje žumanca ubrzava aterosklerozu, ili koronarnu bolest, otprilike kao i pušenje cigareta. Dr. Dejvid Spens sa Univerziteta Vestern Kanada i njegov tim ispitali su više od 1200 pacijenata i utvrdili da je redovno konzumiranje žumanca, za oko dve trećine ispitanika, bilo loše baš koliko i pušenje, kada je u pitanju povećano nagomilavanje karotidnog plaka, koji je ogroman faktor rizika za pojavu moždanog udara i srčanog napada.

Pogledajte još