Pametni telefon za poslovanje

P990 je sledeći u nizu uspešnih Sony Ericssonovih pametnih telefona − P800, P900 i P910 – temelji se na istom dokazanom konceptu i prepoznatljivog je izgleda. Svi modeli su bili vrlo popularni kod korisnika, operatera i softverskih programera zahvaljujući svojim moćnim poslovnim mogućnostima
Sony Ericsson je krajem novembra prošle godine ponovno potvrdio vernost Symbian OS−u najavivši svoj smartphone nove generacije. P990 će biti prvi komercijalno dostupni smartphone koji primenjuje poboljšanu Symbian OS verziju 9.1 i UIQ 3 softversku platformu.

Ovaj vrhunski UMTS smartphone ima i Wi−Fi, i poseduje 2−megapikselnu kameru s autofokusom i novu hardversku tastaturu ispod preklopne tastature. Telefon je počeo da se isporučuje tržištu. P990 je sledeći u nizu uspešnih Sony Ericssonovih pametnih telefona − P800, P900 i P910 – temelji se na istom dokazanom konceptu i prepoznatljivog je izgleda. Svi modeli su bili vrlo popularni kod korisnika, operatera i softverskih programera zahvaljujući svojim moćnim poslovnim mogućnostima. Kako bi osigurao da za novu Symbian i UIQ softversku platformu bude dostupna velika količina programa u trenutku kada se P990 počne prodavati, Sony Ericsson je odlučio da predstavi telefon puno pre početka njegove prodaje.

Kao i njegovi prethodnici, P990 je oblikovan da pre svega bude izvrstan mobilni telefon. Takođe nudi i sve prednosti UMTS−a, uključujući video pozive, preuzimanje multimedijskih sadržaja velikom brzinom i mogućnost pregledavanja potpunih HTML stranica. Stranice se pregledavaju na novom Opera 8 pregledniku držeći telefon u horizontalnom položaju. Dodatno, P990 je prilagođen svim glavnim push e−mail klijentima, omogućavajući potpuni e−mail pristup, uključujući i prewiev, bilo kada i bilo gde. P990 ima više mogućnosti za unošenje teksta pa na taj način podržava sve potrebe i sklonosti korisnika. Pisanje e−mailova je pojednostavljeno pomoću nove hardverske tastature koja je smeštena ispod preklopne tastature telefona. Čitanje mailova je puno jednostavnije na velikom 2.8−inčnom QVGA naslonu osetljivom na dodir. Istovremeno obavljanje više zadataka – pretraživanje Interneta, slanje i primanje dokumenata za vreme trajanja razgovora – sada je moguće zahvaljujući unapređenim mogućnostima nove softverske platforme. Memorija je proširena kako bi se omogućilo upravljanje svim multimedijskim sadržajima i e−mail pravcima. Memory Stick PRO Duo kartica kapaciteta do 4GB bi će dostupna na tržištu istovremeno kada i telefon, a sam P990 ima do 80 MB korisničke memorije.

Uz telefon se dobija Memory Stick PRO Duo kartica od 64 MB, VPN klijent i probna verzija programa za skeniranje virusa. Kombinacija UMTS i WLAN mogućnosti takođe će značajno unaprediti učinkovitost i fleksibilnost programa kao što su e−mail, pretraživanje Interneta/Intraneta i video telefonija. WLAN koji je dostupan na svim ključnim mestima širom sveta, upotpunjava 3G usluge velike brzine, omogućavajući sveobuhvatan pristup korporativnim mrežnim uslugama. Ostale nove mogućnosti uključuju automatsku promenu vremenske zone u kalendaru i poboljšani softver za sinhronizaciju s računarom s proširenim mogućnostima. Dodatno, 2−megapikselna kamera s auto-fokusom, digitalnim zoomom i fotosvetlom te jasni TFT ekran i mogućnost video snimanja osiguravaju iskustvo kvalitetnog fotografisanja i snimanja. (“Pregled”)

Pogledajte još