Najgori dan Obaminog mandata: Masakr u Njutaunu

Obama je potpredsednika Džoa Bajdena zadužio da se odmah na početku 2013. sa grupom zvaničnika angažuje na ovom problemu, podstaknut masakrom počinjenim ovog meseca u osnovnoj školi u gradu Njutaunu u Konektikatu , kada je naoružani ubica usmrtio 20 učenika škole i šest učitelja.

‘Ovo pitanje bih voleo da rešim tokom prve godine drugog mandata. Donijeću poseban predlog koji će se temeljiti na preporukama Džoa Bajdena i grupe koja s njim radi na ovom pitanju. Sigurno to neću odlagati i uložiću sav svoj autoritet iza tog predloga. Objasniću Amerikancima zašto je to važno i zašto moramo učiniti sve da se masakr kakav je bio u školi Sendi Huku u Njutaunu više ne ponovi’,
rekao je Obama u emisiji ‘Meet the Press’ NBC-ja.

‘Skeptičan sam prema mišljenju da je jedini odgovor na ovaj problem donošenje još oružja u škole, a mislim da je prema takvom rešenju skeptična i većina američkih državljana’, kazao je Obama.

Uticajni lobisti iz NRA smatraju da bi dobar odgovor na potencijalne oružane napade na škole bilo uvođenje naoružanih čuvara u njima. Potpredsednik NRA Vejn Lapier je u svojoj prvoj reakciji na napad u Njutaunu rekao da je po mišljenju njegovog udržrnja ‘dobar momak s oružjem jedina stvar koja može zaustaviti lošeg momka s oružjem’.

(Izvor: Dnevnik.hr)

Pogledajte još