Spomenik u Preševu će biti uklonjen do 17. januara

"Ukoliko oni ne uklone spomenik, mi ćemo ga ukloniti. Ne postoji problem i pitanje da li ću ja ići u Brisel, ići ću sigurno, samo tada više neće biti spomenika", rekao je Dačić za Radio televiziju Srbije.

Premijer Dačić kaže da se Srbija ponašati evropski.

"Mi ćemo se upravo ponašati evropski, a to znači sklonićemo taj spomenik", rekao je za RTS Dačić reagujući na poziv lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja da se Srbija ponaša evropski u slučaju spomenika pripadnicima OVPBM u Preševu.

On je dodao da nije siguran da je bilo gde u Evropi moguće da se podižu spomenici onima koji su pripadnici terorističke organizacije i onima koji su direktno učestvovali u ubistvu policajaca i vojnika.

Dačić je naveo i da su medjunarodne organizacije, posebno one koje deluju na jugu Srbije, predložile da Albanci sami sklone taj spomenik, a da je on spreman na takvu vrstu kompromisa.

Premijer je istakao i da ne postoji pitanje da li će ići u Brisel, gde 17. januara treba da se sastane sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.

Dačić je ranije izjavio za da neće otići u Brisel dok taj spomenik ne bude sklonjen i rekao da Albanci imaju rok da ga uklone do 17. januara.
"Ako sami ne uklone mi ćemo ga sami ukloniti. Ne postoji pitanje da li ću ići u Brisel. Ići ću sigurno, samo tada više neće biti spomenika", rekao je Dačić.

Lider Llijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je juče, posle susreta s predstavnicima Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medvedje, pozvao Beograd da se "ponaša evropski" u vezi sa spomenikom pripadnicima OVPBM i dodao da se nada da će "zvanični Beograd upotrebiti evropske kriterijume u ponašanju u tom slučaju".

Premijer Dačic ove nedelje je rekao da će Srbija milom ili silom ukloniti spomenik ukoliko to Albanci s juga Srbije sami ne učine.

Spomenik pripadnicima takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medvedje poginulim u napadima na policiju i vojsku 2000. i 2001. godine podignut je u novembru.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još