U Hrvatskoj deca igraju društvenu igru "Oluja 1995" u kojoj osvajaju Kninsku krajinu!

Na velikoj tabli društvene igre “Oluja 1995.” iscrtana je teritorija Kninske krajine, sa naznačenim gradovima, teritorijama i neprijateljskim snagama. Strategija je slična onoj koja se primenjuje u društvenoj igri "Riziko".

Četvoro igrača pokušava da osvoje Krajinu, a svoj pohod počinju od Vukovara koji je označen kao startna pozicija. Grad Knin obeležen je kao cilj. Ako igrač stane na protivničko polje, izbacuje se iz igre. Na mestim gde je prolazila hrvatska vojska nacrtani su tenkovi, neprijateljski vojnici, ali i hrvatski vojnici koji su prikazani kao veći, jači i opasniji od neprijateljskih.

Autor igre Josip Brnić je svoj patent objasnio kao želju da decu u Hrvatskoj podseti na Domovinski rat. Slično obrazloženje dato je i na sajtu firme TWB, gde se, između ostalog, navodi da je ideja da preko društvenih i obrazovnih igara koje obrađuju teme o Hrvatskoj, oni koji ih igraju nešto i nauče.

Igra "Oluja 1995" navedena je kao primer nečega čime bi trebalo da se "ponose i nikada ne zaborave". Osim "Oluje", TWB nudi još nekoliko igara sa hrvatskom tematikom, poput “Lijepom našom”, “Upoznaj Zagreb” ili “Jadranskom obalom”.

(Blic)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.