Brnjak od danas integrisan prelaz

Na administrativni prelaz Brnjak, jutros su stigli pripadnici MUP-a Srbije čime je počelo integrisano upravljanje ovim prelazom koji se nalazi na magistralnom putu Ribariće - Zubin Potok.

Na prelazu se, kako javlja Tanjugov dopisnik sa lica mesta, nalaze i vojnici Kfora, pripadnici Euleksa, kosovske pogranične policije i carine, a saobraćaj se obavlja bez većeg zadržavanja. Na samom prelazu, osim saobraćajnih znakova, nisu istaknuta nikakva državna obeležja.

Kosovski carinici zbog blokade magistralnog puta Priština - Ribariće u Zubinom Potoku stigli su na ovaj prelaz na krajnjem severu Kosova helikopterom.

Za razliku od integrisanog prelaza Jarinje, prelaz Brnjak se ne nalazi na teritoriji centralne Srbije, već na kosovskoj strani, a na pedeset metara od prelaza Kfor ima svoju bazu. Brnjak je ranije nekoliko puta bio na meti napadača, koji su na njega ili u neposrednoj blizini bacali eksplozivne naprave zbog čega je ojačan betonskim blokovima koji su visoki više od tri metra i služe kao zaštita osoblju na prelazu.

Privrednici i građani delimično su blokirali u nedelju magistralni put Priština-Ribariće u Zubinom Potoku, u nameri da spreče dolazak kosovskih carinika i pogranične policije na prelaz Brnjak i najavili da će tu ostati do daljnjeg. Preko obe kolovozne trake i jutros se mogu videti preprečeni šleperi, kombi vozila i teška mehanizacija. Propuštaju se putnička i vozila Euleksa i Kfora.

Brnjak koji je danas ušao u sistem integrisanog upravljanja prelazima je drugi prelaz na severu Kosova koji će funkcionisati po tom sistemu, pošto je prethodno u takav sistem uveden i prelaz Jarinje, a na osnovu dogovora delegacije Beograda i Prištine u Briselu o slobodi kretanja.

Primena briselskog sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima danas treba da poćne i na prelazu Bela zemlja. U nedelju su na tom prelazu nastavljeni završni radovi na pripremi kontejnera i druge opreme za početak primene IBM-a, preneli su prištinski mediji.

Pogledajte još