Poslanici za podsticajne mere za zapošljavanje

BEOGRAD, 15. aprila 2009. (Beta) - Poslanici Skupštine Srbije podržali su u sredu predlog aktivnijih mera za smanjenje nezaposlenosti, ali je opozicija izrazila sumnju u efekte predloženih zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti i o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

U objedinjenoj načelnoj raspravi o ta dva zakonska predloga, poslanica Liberalno demokratske partije Vesna Pešić pozdravila je donošenje tih zakona i ocenila da uvođenje aktivnih mera zapošljavanja može da doprinese povećanju zaposlenosti pogotovo ako se ima u vidu da u Srbiji postoji ogroman strah ljudi od gubitka posla i nadolazeće krize.

Pešić je, međutim, postavila pitanje odgovornosti što u Srbiji za poslednjih devet godina nije uspostavljena nova ekonomija koja bi proizvodila radna mesta.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Jovan Palalić ocenio je da je predloženi zakon o zaposljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti "marketinški potez" Vlade, a da su njegovi efekti ozbiljno ugrožavanje Nacionalne službe za zapošljavanje.

Poslanica G17 plus Gordana Rajkov izrazila je očekivanje da će poslanici podržati predloženi zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Pogledajte još