Spektakl u Sidneju: Milion i po ljudi dočekalo 2013. godinu uz veličanstven vatromet

U jedan sat popodne u novu godinu su ušla Maršalska ostrva i istočni delovi Rusije, a u 14 satu Novu godinu je dočekala i Australija, uz "Najveći šou na svetu", kako nazivaju spektakularni vatromet u Sidneju.

Vatromet u Sidneju ostavio je bez daha milion i po gledalaca u Luci i na milione koji su pratili prenos

Prvi na svetu novu godinu su dočekali Božićno ostrvo i Republika Kiribati, sa oko 13 sati razlike u odnosu na srednjoevropsko vreme, a ostrvo Četam u blizini Novog Zelanda slavilo je petnaest minuta kasnije.

U sidnejskoj luci Nova godina je dočekana čuvenim vatrometom uz zvuke i boje koje je izabrala Kajli Minog koja je i domaćin zabave vredne 6,6 miliona australijskih dolara.

Gradonačelnik Sidneja Klover Mur rekao je da se očekuje da veličanstveni vatromet posmatra oko milion i po gostiju.

Dolazak Nove godine biće pozdravljen vatrometom i iznad Temze u Londonu, na moskovskom Crvenom trgu i nad Kremljom, kao i u centru Kuala Lumpura, Tajpeja, Stokholma, Amsterdama i mnogih gradova širom Kine.

U Hongkongu će novogodišnji vatromet koštati 12,5 miliona hongkonških dolara, a policija očekuje da će se na trgu Viktorija okupiti najmanje sto hiljada ljudi.

Tradicionalno najveća proslava u Njujorku organizuje se na Tajms skveru gde će se brojnim američkim zvezdama pridružiti južnokorejska Internet i pop senzacija Psaj.

Vlasti Rija de Žaneira su obećale 16-minutni vatromet iznad Kopakabane, dok se u Berlinu priprema raskošan vatromet iznad Brandenburške kapije i žurka uz muzičke zvezde Pet šop bojs, Boni Tajler i Blu.

U nastojanju da se nađe na planetarnoj mapi veličanstvenih novogodišnjih proslava, Dubai planira raskošnu svečanost u Burdž Kalifi, najvišoj zgradi-kuli na svetu oko koje će se organizovati bogat vatromet uz muziku Praške filharmonije.

U Parizu su, medjutim, vlasti podsetile građane da je upotreba pirotehničkih sredstava zvanično zabranjena. Građani će Novu godinu, ipak, dočekati na Jelisejskim poljima i oko Ajfelovog tornja, prenosi AFP.

(Blic)

Pogledajte još