Hoće li pojeftiniti automobili i čokolada - od danas uvoz iz Evrope bez carine

On je podsetio da na osnovu primene Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, od 1. januara počinje nova faza liberalizacije carinskih stopa, izražavajući nadu da će ti proizvodi pojeftiniti na domaćem tržistu i biti pristupačniji našim kupcima, javlja Tanjug.

Bez carine će moći da se uvoze putnički automobili preferencijalnog porekla iz EU to sa benzinskim motorom zapremine od 1.000 do 3.000 kubnih santimetara, ili sa dizel motorom od 1.500 do 2.500 kubika.

Automobili sa drugačijom kubikažom moći će da se uvezu bez carine tek od 1. januara 2014. godine, precizirao je Filipović.

Na režimu bescarinskog uvoza iz EU biće bela tehnika: frižideri, zamrzivači, mašine za pranje posuđa, mašine za pranje i sušenje veša, zatim ručni alat, motike, budaci ,ašovi, ručne testere...

U kategoriji robe široke potrošnje, Filipović je izdvojio gelove za tuširanje, šampone za kosu i paste za zube, kao i više vrsta igračaka, obuće, naočare za sunce, koji će takođe moći da se uvezu iz EU bez carine.

Od prehrambenih proizvoda, bez carine će biti dozvoljen uvoz testenine, flaširane vode, čokolada i svih vrsta ribe osim šarana, zato što Srbija štiti domaću proizvodnju.

Kada je reč o uvozu robe iz EU koja ima preferencijalni status, Filipović je objasnio da se na te proizvode primenjuje povlašćena carinska stopa, pod uslovom da su u potpunosti proizvedeni u članicama Unije.

Pod tim se podrazumeva da je reč o prirodnim bogatstvima jedne zemlje: rude, minerali, okoćene i uzgojene životinje, ubrani ili požnjeveni poljoprivredni proizvodi, ili su u pitanju proizvodi koji su nastali dovoljnom obradom ili preradom materijala koji ne moraju da budu poreklom iz EU.

- Nije isto ako vi uvezete, naprimer, košulju iz Kine u EU, samo je ispeglate i želite da je izvezete u Srbiju. Mi na taj proizvod nećemo primeniti prefrencijalnu stopu. Možemo da je primenimo ako je neko u EU uvezao predivo, pa od prediva napravio tkaninu, pa je onda skrojio i sašio tu košlju, to je preferencijalni proizvod - pojasnio je Filipović.

Da bi se primenila stopa prilikom uvoznog carinjenja u našu zemlju, podnosi se jedan od dva dokaza o poreklu koje predviđa Prelazni trgovinski sporazum : jedan je uverenje o kretanju robe, EUR1, a drugi je tekst izjave, koji se stavlja na fakturu.

Izjavu za fakturu može da podnese bilo koji izvoznik, ako je vrednost pošiljke do 6.000 evra, a samo ovlasćeni izvoznik može da podnese izjavu za bilo koju vrednost pošiljke i to je neko ko je prošao carinsku kontrolu i to je firma od poverenja, objasnio je Filipović.

On je napomenuo da se ta dokumenta podnose u redovnom postupku, uz istovremeno dostavljanje carinske deklaracije.
Tanjug

Pogledajte još