Slim i mentol cigarete još nisu zabranjene

Da je reč samo u predlogu Evropske komisije (EK) koji je donet krajem decembra, za Tanjug je potvrdio i direktor za korporativne i regulatorne poslove Britiš American Tobaka (BAT).

- To je predlog, koji tek ide na ratifikaciju u Evropski parlament i Savet EU, a taj proces može trajati tokom cele 2013. godine, pošto u proseku traje oko godinu dana. Kada direktiva bude usvojena, ona mora biti implementirana u nacionalnim zakonodavstvima država članica EU. I treće, veliko pitanje je da li će sam predlog direktive biti usvojen u obliku koji je sada Komisija predložila - objasnio je Lazović.

Ono što se moglo videti u evropskim medijima, potvrđuje i Tanjugov sagovornik - postoji veliki otpor u samoj EU ovoj direktivi, nekim njenim predlozima. Lazović kaže da nije reč samo o otporu duvanske industrije, već od velikog broja drugih industrija koje su na neki način povezane sa duvanskom.

- Sve mere koje se odnose na duvansku industriju, pa i ove, obuhvataju promene u čitavom proizvodno-prometnom lancu: od farmera koji uzgaja duvan, do maloprodavaca, odnosno ugostiteljskog sektora, ili jednom rečju krajnje destinacije gde se duvan prodaje ili konzumira - dodaje direktor BAT-a.

Zbog svega toga, države - članice EU, koje su prve na udaru direktive, "vode računa o svojim interesima, pa ostaje da vidimo kako će zaista izgledati na kraju tekst te direktive. I kad na to dodamo period potrebne harmonizacije, taj proces će sigurno potrajati."

Srbija još na udaru, uostalom nije ni članica EU, dodaje Lazović. Kompletan tekst predloga direktive još nije objavljen, dodaje, tako da detalji nisu u potpunosti poznati, ali činjenica je da odgovarajuće konsekvence uvek prate sve mere koje se tiču borbe protiv pušenja.

- Ono što je bitno naglasiti kada je Srbija u pitanju, to je da se sve promene koje se dešavaju, moraju sagledati u jednom širem kontekstu kada je duvanska industrija u pitanju. Sa jedne strane, bitno je apsolutno očuvanje javnog zdravlja nacije, a sa druge strane moramo da vodimo takodje računa o nekim drugim elementima, kao što je na primer, učesće duvanske industrije u državnom budžetu, ili u društvenom proizvodu Srbije - rekao je Tanjugov sagovornik.

Srbija je jako specifično tržište u tom smislu, jer prihodi od cigareta, kako akciza, tako i PDV, u 2012.godini učestvovali su sa 14 posto u državnom budžetu, kaže Lazović. U EU taj prosek je između dva i tri posto.

Pogledajte još