Top deset knjiga koje su obeležile 2012.

I pored opšte krize koja nije zaobišla ni književno izdavaštvo, u 2012. godini se na policama srpskih knjižara pojavio prilično veliki broj novih knjiga koje su kod čitalaca prošle sa manje ili više uspeha. U Srbiji se izgleda dosta čita, knjižare niču na svakom ćošku, a do knjiga se može doći i u supermarektima ili na trafikama...

Ipak, sudeći po listama najprodavanijih naslova većine izdavačkih kuća, domaća publika više preferira nešto "lakša" štiva - da li u želji da pobegne od turobne i opterećujuće stvarnosti ili se jednostavno radi o takvoj vrsti senzibiliteta prosečnog građanina naše zemlje, ne bismo mogli tačno da procenimo. I dok bi jedni rekli da je bolje čitati bilo šta, nego ne čitati uopšte, a drugi tvrdili da je od čitanja "petparačkih priča" više štete nego koristi, nama se čini da to pitanje otvara dilemu sličnu onoj večnoj - "da li je starija kokoška ili jaje?".

Portal Nadlanu.com se potrudio da napravi presek književne 2012. godine Top listom deset knjiga koje su, po raznim kriterijumima, obeležile godinu za nama.

1. "Pedeset nijansi - Sivo", E. L. Džejms
Svetski bestseler E.L. Džejms koji je izazvao pravu pometnju među čitaocima širom planete je erotski roman koji ispituje i provocira mračnu, neistraženu stranu seksualnosti svakog od nas.

2. "Smrt je neprovjerena glasnina", Emir Kusturica

Knjiga našeg proslavljenog režisera izazvala je ogromno interesovanje i doživela više izdanja, pokazujući da je Kusturica vešt ne samo iza kamere već i sa perom u ruci. U knjizi koja je u isto vreme i autobiografija, i hronika, i svojevrsni film sastavljen od priča u kojima Kusturica, opisujući i ljude i događaje, ne štedi ni sebe, ni druge u iskrenoj ispovesti u sedamdeset autentičnih, uzbudljivih, neverovatnih i provokativnih priča.

(old_image)

3. "Dugovečnost" Svetislav Basara
Svako delo Basare, kao veoma autentične pojave u svetu književnosti, veliki broj čitalaca iščekuje sa nestrpljenjem zbog njegovog izrazito satiričnog bavljenja srpskom stvarnošću. I kao što je istaknuto na promociji ove knjige, Basarin književni opus čini tako jakim "to što njegovi romani, koliko god imali politički naboj, nisu malo proširene kolumne, zamaskirane u nekakavu naraciju, već zapravo autentična dela čoveka koji ima sposobnost da od takozvane stvarnosti kao gradivnog materijala, stvara orgije apsurdističkog humora".

4. "Raskršća" Vilijem Pol Jang
Autor čuvene "Kolibe" napisao je novi bestseler roman koji je prodat u preko 18 miliona primeraka. "Raskršća" će učiniti da obnovite ljubav i nadu i potvrdite neizgovorenu veru u sebe, druge, svet i Boga.

5. "Godina prođe, dan nikad - Žarko Laušević
Iako izdata 2011. godine, interesovanje čitalaca nije prestajalo ni u protekloj godini, naprotiv, nova izdanja su se više puta doštampavala. Izazivala je oprečne reakcije o samom događaju koji čini okosnicu knjige, ali retko ko je osporavao, dosada nepoznato, književno umeće velikog glumca. U knjizi je "Žarko i učesnik i tumač, i pripovedač sopstvenog greha i patnik sopstvene kazne, i dvostruki ubica i zatvorenik, i muž i otac, i brat i sin. Knjiga je teška, tačna, bolna, oštra. Jedinstvena. Neponovljiva. Iskrena. ".

6. "Blistavo i strašno, 2.deo", Bekim Fehmiju
Nakon velikog uspeha prvog dela biografije Bekima Fehmijua, jednog od najvećih glumaca na našim prostorima, koja je izazvala je veliko interesovanje čitalaca u celom regionu i pohvale književne kritike, objavljen je i nastavak Bekimove intimne ispovestio o njegovoj uspešnoj glumačkoj karijeri u bivšoj Jugoslaviji i svetu, njegovom glumačkom razvoju i internacionalnoj karijeri i njegovom doživljaju raspada Jugoslavije.

(old_image)

7. "Bonavia“ Dragan Velikić
Prisutan na književnoj sceni dve i po decenije, Velikić je objavio niz čitanih, nagrađivanih i prevođenih dela, a u romanu "Bonavia" Velikić priča o tome kako deca ponavljaju neveselu sudbinu svojih roditelja i o tome da se komunikacija može ostvariti i u tišini, osmehom, pogledom i dodirom, jednako kao što se može izgubiti u rečima...

8. "Kandže 2 - Diler i smrt", Marko Vidojković

Verovatno najzreliji roman Marka Vidojkovića, u kome se na duhovit način prepliću snovi, realno i nestvarno, nagoveštavajući nam kako možda postoji prilika da budemo bolji i srećniji. Samo, pitanje je da li smo živi, mrtvi, budni, drogirani ili ipak samo sanjamo...

9. "Živeti slobodno", Nik Vujičić
Dolazak u Srbiju Nika Vujičića, mladića koji je rođen bez ruku i nogu, ali koji je uspeo da prevaziđe svoje fizičke nedostatke i vodi nezavisan, bogat i ispunjen život, probudila je ogromno interesovanje za njegova predavanja, ali i knjigu koju je napisao.

Knjiga "Živeti slobodno" sadrži Nikovu priču o fizičkoj uskraćenosti i emocionalnoj borbi, koju je kao dete i adoloscent vodio nastojeći da prevaziđe svoju invalidnost: On svojim primerom hrabri ljude, pokazujući im kako je naučio da prihvati sve ono što nije moguće kontrolisati i kako da se pomiri sa činjenicama, umesto da mašta o nečemu što je moglo biti.

10. Svako bi u Srbiji hteo da napiše knjigu....
Pisanje knjiga nije zabranjeno, naravno, niti to treba da bude privlilegija i čast samo proverenih "ljudi od pera i reči". Nisu ni sve knjige predodređene da postanu klasici svetske književnosti... Međutim, čitava najezda iznenadne potrebe raznih ličnosti iz javnog života da u 2012. godini, sve jedno za drugim, svoje životne priče, poglede na svet, savete za sve i svašta podele sa širokim narodnim masama osmehujući im se sa polica skoro svih knjižara, opravdano nameće pitanje da li je ovaj trend u Srbiji pre svega, "must do" ukoliko želite da budete "in" voditelj, novinar, glumac,maneken, sportista, starleta.... Ovde ne želimo da polemišemo o ukusima, svako ima pravo izbora, pa tako i da piše/čita šta želi. Sudeći po top listama najprodavanijih knjiga, ovakva dela i te kako imaju svoju publiku i to ih, pored polemike koju su izazivala, i svrstava na listu naslova koji su obeležili 2012. godinu, svidelo se to nekome ili ne.

(old_image)

Na kraju, jedna divna misao nezaboravnog Duška Radovića - da podsetimo one koji u knjigama uživaju, a podstaknemo i inspirišemo one koji se sa njom retko druže:

"Knjige ne diramo i ne čitamo. Ponekad, iz očajanja uzmemo poneku knjigu i kada se iznenada suočimo sa njenom lepotom i pameću, to nas dotuče. Bolje je da nismo ni uzimali. Ne bismo znali kako je prazno i pusto živeti bez knjiga".

Srećna vam Nova 2013. godina, mnogo lepih priča koje ćete pročitati u knjigama i još lepših koje ćete lično doživeti, želi vam portal Nadlanu.com!

Pogledajte još