U 2012. smanjen broj stradalih na putevima

U Agenciji za bezbednost saobraćaja kažu da će država u ovoj godini pored licenciranja instruktora vožnje, početi sa primenom podzakonskih akata za tehnički pregled vozila , ali će se raditi i na sertifikaciji profesionalnih vozača.

"Za 11 meseci ove godine, uspeli smo da smanjimo i ukupan broj saobraćajnih nezgoda, a naročito posledice u ovim saobraćajnim nezgodama. Broj saobraćajnih nezgoda je smanjen za 5.000, ili za nešto oko 13 procenata, broj poginulih je manji za 4 posto, 50 lica je manje poginulo nego prošle godine, a broj povređenih je smanjen za 816 lica," rekao je Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

Ali nisu samo vozači oni koji izazivaju nesreće. U zimskom periodu zbog niskih temperatura i padavina, ali i loših puteva dolazi do nezgoda. Kada se to iskombinuje sa nepoštovanjem zakona ili konzumiranjem alkohola, situacija je zabrinjavajuća. Ibarska i Dunavska magistrala najopasnije su saobraćajne deonice u Srbiji tokom zime i na njima pogine najviše ljudi. Na Ibarskoj magistrali je velika gustina saobraćaja, a ne postoji odvojen deo kolovoza za pešake.

Dunavska magistrala u delu između Požarevca i Kladova kritična je najviše zbog odrona. Pored ova dva puta, još desetak je tokom zime posebno rizično za vozače. Opasna je deonica kod Pojata, odnosno put koji preko Kruševca vodi do Vrnjačke Banje i Kraljeva. U Vojvodini je to put od Vrbasa do Sombora, kao i deonica puta između Pančeva i Vrbasa, ali i prelaz preko Fruške gore. Česte su nesreće na putu M1, južno od Niša. To je deo Koridora 10 do Preševa, koji je još u izgradnji.

Da bi rizik na opasnim deonicama bio smanjen, neophodno je i redovno održavanje. Ipak u ovom prazničnom periodu najviše se apeluje na vozače da ne piju alkohol.

"Imajući u vidu veliki broj saobraćajnih nezgoda, koje upravo izazivaju vozači pod dejstvom alkohola, a među njima naročito mladi ljudi, naše upozorenje je da se u ovom periodu ne seda za volan ukoliko je lice pod dejstvom alkohola, upravo iz razloga što time ugrožava i svoju bezbednost, ali ugrožava i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju, a po pravilu, naročito ti mladi ljudi, postanu svesni onoga što su učinili tek nakon istrežnjenja. Onda postaju svesni da su učinili tragediju i u svojoj porodici s obzirom na to šta su izazvali i tragediju u porodici lica koje je povređeno ili poginulo," kaže Jovanović.

Povećanje cene polaganja vozačkih ispita dovelo je do navale polaznika u auto-škole. Stručnjaci kažu da će vremensko ograničenje izazvati slabiji kvalitet obuke.

"Mi od 3. januara krećemo sa licenciranjem predavača teorijske nastave, licenciranjem instruktora vožnje i ispitivača. Smatram da ćemo time dići nivo znanja ljudi koji se bave obukom vozača, i da ćemo ceo sistem obuke vozača podići na viši nivo i da ćemo imati kvalitetnije, odgovornije vozače," rekao je Jovanović.

Pored toga u planu je primena podzakonskih akata koji se tiču tehničkog pregleda vozila. Agencija će takođe licencirati osobe koje će obavljati tehničke preglede. U drugoj polovini godine radiće se na sertifikaciji profesionalnih vozača što smo obavezni po međunarodnom sporazumu.

(Izvor: B92 )

Pogledajte još