Zovu 192 da vređaju državu i prete policiji

Ovakvih i sličnih lažnih uzbuna, ali i zlonamernih poziva na telefonski broj 192 Komandno-operativnog centra (KOC) Policijske uprave za grad Beograd, godišnje bude čak oko 60.000. Pozovu da bi vređali operatera, svađali se ili da bi psovali. U proseku svakog sata telefon zazvoni 57 puta, a neobičnih ili zlonamernih poziva je oko sedam, ili 12 odsto od svih 500.000 koliko primi centar.

- Brojka je sve manja iz godine u godinu, jer je sada lako i brzo može otkriti ko i odakle zove. Čak i kada zovu iz govornica, lako ih identifikujemo i protiv njih podnosimo prijave zbog zlonamernih poziva - kaže  Zoran Stanković, šef smene u KOC-u.

Zaposleni u KOC-u preko kamera kontrolišu 60 lokacija u prestonici. Neretko upravo video nadzor pomogne u otkrivanju i hapšenju počinilaca nekog krivičnog dela.

- Operateri su u obavezi da se jave na svaki poziv i putem GPRS nađu najbližu patrolu. Ima dosta prijava nasilja u porodici, ali, to ne znači da ima više porodičnog nasilja, već se sada i žene i muškarci manje plaše da prijave svoje najbliže koji ih maltretiraju - objašnjava Stanković.

Operateri, među kojima je i dosta pripadnica nežnijeg pola, često moraju da imaju i debele živce, jer im se javljaju i ljudi koji samo žele da se ispričaju s nekim. Kao, na primer, baka iz Mirijeva, koja je pozvala da javi kako su stigli oslobodioci Beograda, ali ih niko nije dočekao. Ili sugrađanin koji je bio u jednoj zavejanoj koloni, pa je pozvao da mu policija pronađe još nekog u koloni koji ima dovoljno benzina, da pozajmi ako njemu nestane.

Ali, nikom nije bilo do smeha kada se javio čovek koji je ženu zatekao sa ljubavnikom, pa je zvao da pita da li da ubije njih ili sebe.

- Ima građana koji zovu da bi sa operaterom pričali o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji. Zovu i da se izjadaju, samo im je želja da ih neko sasluša - navodi Stanković.

- S druge strane, ima i veoma savesnih koji pozovu policiju čim primete nešto sumnjivo. Novi Beograd je specifičan jer tamo živi mnogo penzionera, i to vojnih, koji neretko uoče kada neko pokušava da obije automobil na parkingu ili sumnjivu osobu kako beži i jave nam to. U takvim slučajevima zamolimo ih da ostanu na vezi i javljaju nam sve dok ne dođe najbliža patrola i uhapsi osumnjičenog - kaže Stanković.

(Izvor: Blic )

Pogledajte još