Final four u Beogradskoj areni

Final Four Jadranske lige startuje danas, a polufinalni parovi su Hemofarm – Cibona i Partizan – Crvena zvezda. Titulu osvojenu prošle godine brani Partizan.

Kapiten Crvene zvezde, Tadija Dragićević, motiv za napad na večitog rivala vidi u velikom broju evroligaških bodova koje će pripasti pobedniku turnira:

- Ime našeg kluba nas uvek obavezuje da idemo ka najvišim ciljevima, odnosno ka trofeju. To čekaju i navijači, a mislim da bi bilo odlično kada bi to ovoj generaciji pošlo za rukom. Motivisani smo da pokažemo da imamo kvalitet za tako nešto. Konkurencija je velika, a biti šampion među tim timovima bila bi odlična stvar.

O protivniku, ekipi Partizana, Dragićević kaže da su do sada već pokazali da mogu da se nose sa "crno-belima", jer su jedan meč već dobili u ovoj sezoni, a drugi su prokockali u samom finišu:

- Partizan jeste favorit i čestitam im na svemu što su uradili u ovoj sezoni. Mislim da nisu nepobedivi, a mi trofej želimo i nije nam bilo bitno da li ćemo sa Partizanom igrati u polufinalu ili finalu.

Stav da se mora do trofeja ima i najbolji pojedinac Partizana, Novica Veličković:

- Za nas je pobeda uvek imperativ. Verujem da ćemo sa Zvezdom imati puno problema, kao što je bilo i prethodna tri puta u ovoj sezoni, ali ne smemo dozvoliti da sada pokvarimo našu sjajnu sezonu.

Partizan je sezonu završio na prvom mestu, sa samo tri poraza, a Novica Veličković je u regularnom delu sezone bio četvrti na listi uspešnosti. Prošle godine titula MVP-a finalnog turnira pripala je Nikoli Pekoviću, a ove sezone to možda bude i Veličković:

- Košarka je kolektivni sport i uvek je važno da cela ekipa igra dobro. Bez jakog tima nema ni trofeja, tako da isticanje pojedinaca i razmišljanje ko će biti najbolji nije važno - dodaje Novica.

Ekipa Hemofarma u završnicu NLB lige ulazi u sjajnoj formi, što su potvrdili na nedavno održanom F8 Evrokupa u Torinu. Trener Stevan Karadžić ističe da su sada sve snage usmerene ka Ciboni i da se ne razmišlja previše da li može da se ponovi uspeh iz 2005. kada su Vrščani osvojili Jadransku ligu:

- Naš prvi protivnik je tim koji je ove sezone dogurao do Top 16 faze Evrolige, ali u ligaškom delu NLB-a svako je slavio kod kuće. Nadam se da ćemo imati prednost zbog publike, jer očekujem veliki broj ljudi iz Vršca. Verujem da će borba na svim utakmicama biti neizvesna, a mi, iako imamo najmanje iskustva, jako smo motivisani i borićemo se maksimalno. Ne bih znao da kažem dokle možemo u ovoj završnici.

Prednost Cibone Karadžić vidi u većem iskustvu i jakim pojedincima:

- Od našeg poslednjeg susreta Cibona je jača za Alena Jeffreyja Andersona, a dobrom igrom se ističu i Calloway, Kus i Prkačin. Odlično su popunjeni na svim pozicijama i mislim da su kao tim i stvarani da osvoje NLB ligu. Mi ćemo se uzdati u našu mladost, a do sada smo pokazali da možemno mnogo toga da dobijemo.

Trener Cibone, Velimir Perasović, pred start F4 ne smatra da je njegov tim prošao najlakše, kada je reč o protivniku u polufinalu:

- Hemofarm nije bez razloga bio treći, a i Crvenu zvezdu su dobili nekoliko puta, tako da ih ne smemo potceniti. Mislim da su jaki i bez Vukosavljevića. Za mene je Partizan najveći favorit, na osnovu dosadašnjih rezultata u Evropi i NLB ligi. Najviše su pokazali i igraju najdominantiniju košarku.

O „vrućem terenu“ u BG Areni Perasović dodaje:

- Mislim da to nije za nas neki hendikep, uostalom ni Hemofarm ne igra kod kuće. Znamo da se nosimo sa takvom atmosferom i mislim da nikada nismo gubili zato što smo poklekli pred publikom.

Titule u regionalnom takmičenju do sada su osvajali FMP 2004. i 2006, Hemofarm 2005. i Partizan 2008. 

Katarina Stojković 

(16. april 2009.)

Pogledajte još