U Izraelu zakonom zabranjeno pojavljivanje mršavih modela

"Zakonom protiv mršavosti" Izraelci žele da promene nerealnu sliku mršavih žena kao standarda lepote. Po novom zakonu žene čiji je indeks telesne mase (BMI) manji od 18,5 ne smeju da se pojavljuju u reklamama.

Američka modna industrija, koja je i najveća na svetu, međutim, ne želi da donese ovako "rigorozne" mere. Izvršni direktor Veća modnih dizajnera Amerike (CFDA) naglasio je da Amerika ne želi da problemu premršavih modela pristupa restriktivno, već žele da edukacijom stvore svest o postojećem problemu. CFDA je 2007. formiralo zdravstvenu inicijativu koja odlučuje o tome jesu li neki modeli nezdravo mršavi ili ne.

Takođe, zakon zahteva da magazini moraju da javno istaknu kada vrše promene na fotografijama, poput "fotošopiranja" modela kako bi izgledali mršaviji nego što zaista jesu.

Pristalice novog zakona, kako prenose izraelski mediji, nadaju se da će ovaj zakon motivisati i oglašivače i medijske kuće da konačno koriste modele koji izgledaju zdravo, a ne iscrpljeno, premršavo i bledo.

Inače, gorepomenuti BMI koristi se kao pokazatelj uhranjenosti i predstavlja odnos telesne mase u kilogramima i kvadrata telesne visine u metrima. BMI od 14 do 18 se smatra neuhranjenošću, dok normalnu težinu imaju osobe čiji BMI iznosi od 18 do 21.

Pogledajte još