Rekord: Kinezi izgradili 87.000 km autoputa za godinu dana!

Prema Jangu, oko 11.000 km novih autoputeva su putevi bez ograničenja brzina, sa malim brojem uključenja ili bez njih.

Pored izgradnje novih puteva, u NR Kini je ove godine, takođe, popravljeno 194.000 km puteva u seoskim područjima, dodao je Jang, a prenela kineska državna novinska agencija Sinhua.

"Kineski transportni sektor je tokom proteklih deset godina suočen sa istorijskim promenama", rekao je Jang, izražavajući očekivanje da je ukupna dužina autoputeva do kraja 2012. dostigla 4,1 miliona km.
NR Kina je sa ukupnom površinom od 9,7 miliona kvadratnih km, treća po prostranstvu država na svetu, posle Ruske Federacije i Kanade.

Jang je, međutim, ukazao da je postojeći transportni kapacitet NR Kine nedovoljan, s obzirom na rastuću tražnju koja je posledica ubrzane industralizacije i urbanizacije u najmnogoljudijoj zemlji na svetu u kojoj živi 1,35 milijardi stanovnika.

"Da bi zadovoljila povećanu tražnju, Kina će nastaviti da radi na izgradnji transportnih mreža i preduzeće napore radi poboljšanja transportne mreže u ruralnim oblastima, kao i u centralnim i zapadnim regionima Kine", rekao je Jang.

Istovremeno, NR Kina će poboljšati bezbednost na putevima, tako što će preduzeti mere za sprečavanje ozbiljnih saobraćajnih nezgoda, rekao je Jang.

Tokom 10 meseci 2012, autoputevima NR Kini se vozilo više od 29 milijardi ljudi, dok je broj putnika porastao za 8,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine , pokazuju podaci kineskog ministarstva saobraćaja, "Glavni pokazatelji transportnog sektora, uključujući investicije u fiksne aktive, nastavili su da rastu, iako nešto sporijim tempom", rekao je portparol ministarstva saobraćaja, He Đendžung.

Prevoz robe je takođe porastao, pa je teretni saobraćaj za 10 meseci 2012. porastao za 14,1 odsto, na 26,3 milijarde tona, ali je stopa rasta bila za 0,9 procentnih poena niža u odnosu na 2011.

(Kurir)

Pogledajte još