Na Balkanu uništavaju ženske fetuse

Ovo se navodi u tekstu pod naslovom "Visoka tehnologija ispunjava tradicionalne želje" u današnjem izdanju Zidojče cajtunga (Süddeutsche Zeitung).

U opširnom opisu se navodi da u Albaniji već sada na 100 novorođenih devojčica dolazi 112 dečaka, što je situacija ista kao u Indiji gde "džendercid" ili "femicid" već decenijama spada u ključne socijalne probleme.

Reč je o prekidima trudnoće, uglavnom pod pritiskom muža i njegove porodice, u slučajevima kada se utvrdi da je reč o ženskom fetusu, ali i o ubijanju novorođenih ženskih beba. Situacija nije mnogo bolja ni u nekoliko drugih balkanskih zemalja.

Kako za Zidojče cajtung navodi stručnjak za stanovništvo Kristof Gilmoto (Christophe Guilmoto) sa Instituta za razvoj Univerziteta Pariz - Dekart, na Kosovu na 100 rođenih devojčica dolazi 110 dečaka, u Crnoj Gori 109, u Makedoniji 106..

Na Balkanu je, kako Gilmoto navodi, "višak" dečaka upadljiv pre svega u albanskim sredinama. "Želja roditelja na neizostavno dobiju muške naslednike, specifičnost je albanskog kulturnog kruga", smatra ovaj stručnjak.

Ova želja međutim, kako ukazuje, nije tipična samo za muslimane, već i za katolike i pravoslavce u Albaniji.
To je zato što dečaci zadržavaju porodično ime kojeg se devojčice udajom najčešće odriču, a tradicionalno je i da se o ostarelim roditeljima brinu sinovi. Tokom vladavine socijalizma u Albaniji je abortus bio zabranjen, a prenatalnih pregleda nije ni bilo, navodi Zidojče cajtung.

Nakon sloma režima, abortus je dozvoljen do 12. sedmice trudnoće, a roditeljima je omogućen pristup prenatanoj dijagnostici. Međutim, u toj ranoj fazi trudnoće često je nemoguće sa sigurnošću utvrditi pol bebe.

Pariski stručnjak Gilmoto navodi da "svi ginekolozi u Albaniji znaju da roditelji žele da saznaju pol deteta" i znaju da često dolazi do abortusa kada se utvrdi da je beba ženskog pola. Da bi se sprečilo da na svet dođu devojčice, veoma su rasprostranjeni ilegalni pobačaji, u odmakloj trudnoći.

U zemljama sa nesrazmerno većim brojem muškaraca nego žena, kako pokazuje studija Fonda Ujedinjenih nacija za stanovništvo UNFPA, rastu nasilje, prostitucija i trgovina ženama. Pored toga povećava se broj prinudnih brakova već u detinjstvu, kao i broj samoubistava među ženama koje ne mogu da izdrže pritisak da moraju da rode muško dete. "Zidojče cajtung" smatra da bi problemom ciljnih pobačaja ženskih fetusa na Balkanu morala da se pozabavi i Evropska unija (EU) s obzirom da je Evropska komisija u oktobru preporučila otpočinjanje pregovora o članstvu sa Tiranim, kao i s obzirom na to da je Makedonija kandidat, a Crna Gora već vodi pristupne pregovore.

U Indiji i više drugih azijskih zemalja je lekarima zabranjeno da pre rođenja utvrđuju pol beba i to saopštavaju roditeljima, ali je zabrana najčešće bez rezultata s obzirom na rasprostranjenu korupciju i u zdravstvu.

"Zidojče cajtung" piše, pozivajući se na reči pariskog stručnjaka Gilmota, da samo u azijskim zemljama "nedostaje" više od 117 miliona žena, a širom sveta više od 160 miliona.

Beta, Zidojče Cajtung

Pogledajte još