Stvorene ćelije koje "ubijaju" rak

Njih prirodno stvara telo, ali u nedovoljno velikom broju, pa bi injektiranjem takvih ćelija u telo, trenutno podstaklo imuni sistem i pomoglo mu da se izbori sa bolešću.

Kako bi ih napravili, naučnici su prvo reprogramirali T limfocite specijalizovane za ubijanje određenih tipova raka, u drugi tip ćelija pod nazivom pluripotentne matične ćelije (iPS ćelije).

Od njih su zatim razvili potpuno aktivne T limfocite specijalizovane za uništavanje ćelija kancera.

Ovi limfociti u budućnosti bi mogli da budu standardna terapija, ali je do tada potrebno obaviti još mnogo ispitivanja.

Ranija istraživanja pokazala su da T-ćelije stvorene u laboratoriji uz upotrebu konvencionalnih metoda nisu dovoljno dobre, jer imaju kratak životni vek.

Kako bi to prevazišli, japanski istraživači predvođeni Hirošijem Kavamotom, reprogramirali su zreli ljudski T limfocit u iPS ćeliju i ispitali kako se ove ćelije razlikuju.

Zatim su izazvali njihovo ponovno pretvaranje u T limfocite.

“Sledeći korak biće testiranje da li ove T-ćelije mogu selektivno da ubiju ćelije tumora, a da ne oštete zdravo tkivo. Ako mogu, onda bi se u budućnosti ubrizgavale direktno u organizam pacijenta. To bi moglo da se desi u ne tako dalekoj budućnosti”, kaže dr Kavamoto.

Otkrića su objavljena u žurnalu “Cell Stem Cell”.

Dr Duško Ilić, stariji predavač nauke o matičnim ćelijama na Kings koledžu u Londonu kaže: “Studija je primenila sasvim novi pristup terapiji na osnovu ćelija. Iako su potrebna dodatna ispitivanja, početni rezultati su obećavajući.

Ovaj pionirski rad je dobra osnova za buduću terapiju ćelijama i personalizovanu medicinu”

(Izvor: B92).

Pogledajte još