Iguman manastira Lepavina spojio četovanje na Fejsbuku i veru!

DUH - U razgovoru za “24 sata” otac Gavrilo kaže da je u svet informatike ušao po poslušanju i blagoslovu svog nadležnog vladike mitropolita Jovana koji je savetovao da manastir nabavi kompjuter. I tako je počelo od izdavanja duhovnih listića i manastirskog časopisa, preko sajta, pokrenuta je virtuelna duhovnu tribinu, a potom i direktna komunikacija sa sagovornicima putem skajpa. Od tih razgovora su kasnije nastale dve knjige „Duhovni razgovori“.

- Na kraju sam otvorio i profil na Fejsbuku, i još pokrenuo internet Radio Blagovesti, koji se emituje 24 časa - objašnjava otac.

On kaže da nemaju svi u našoj crkvi isto mišljenje o potrebi da duhovna lica budu prisutna na internetu, ima još sumnjičavosti i zaziranja od toga. Ali, on nema dilemu:
- Stanje u našem vernom narodu je takvo da je, uz misionarenje, neophodna i „unutrašnja misija“, rad na verskom prosvećivanju i podizanju crkvene svesti. A mogućnosti koje za to pruža internet su velike.- prenosi 24sata.rs

O raširenom stavu da internet otuđuje otac Gavilo kaže da je pitanje otuđenosti složenije i ono nije došlo s internetom.

- To je fenomen modernog vremena, i tu se u stvari radi o jednoj vrsti duhovne obolelosti. Internet je taj već postojeći problem samo izoštrio i produbio. Sve dok jedni u drugima ne budemo videli čovekovu suštinu, a to je obličje Božje, upravo lik Božji koji svako od nas nosi, bićemo otuđeni i međusobno i od samih sebe. Izgubili smo svest o istinskoj dimenziji čoveka i o njegovom visokom prizvanju, o sili ljubavi i dobrote, vernosti i milostivosti, a cilj crkvene misije, pa i na internetu, jeste da ponovo nađe i obnavlja tu izgubljenu svest - poručuje iguman Gavrilo.

Pogledajte još