"Politička svinjarija" u Baču: Naprednjaci upali u SO i izbacili predsednika i potpredsednika

Aktivisti SNS-a su prethodno uklonili privatno obezbeđenje ispred opštine. Policija je sve to posmatrala, ali nije intervenisala, javlja RTV.

Odbornici Skupštine opštine Bač iz redova SNS-a i SPS-a održali su juče popodne protestni skup na kom su izneli optužbe na račun nove skupštinske većine, predvođene Demokratskom strankom.

"Zar se obijanjem zgrade Skupštine brani demokratija", upitali su oni na jučerašnjem protestnom okupljanju.

Odbornici novofomirane većine u Skupštini opštine Bač DS, LSV i SRS, njih 13, ušli su 29. decembra u zgradu opštine, uz pomoć jedne privatne firme za obezbeđenje, a nakon toga objekat je počela da obezbeđuje policija. Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave je bilo dalo mišljenje da je ta većina legitimno izabrana.

Vojvođanski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski osudio je upad aktivista SNS u opštinu Bač ocenivši da je na delu "politička svinjarija".

(old_image)

"Bahato ponašanje, uzurpiranje prvo vlasti, a sada i zgrade opštine je političko nasilje kakvo je retko viđano i '90-tih godina. Ovo je velika politička svinjarija", poručio je Bugarski u saopštenju za javnost.

"Iako se na republičkom nivou predstavljaju kao stranka koja se zalaže za pravnu i demokratsku državu, aktivisti SNS u Baču pokušavaju da na silu, suprotno Ustavu i zakonima uzurpiraju institucije ove vojvodjanske opštine", naveo je Bugarski.

Dodao je da SNS u Baču odbija da primeni mišljenje Ministarstva za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Srbije, u kojem se kaže da je na legitiman način izvršena promena vlasti, čime direktno ugrožavaju pravni poredak naše države.

Bugarski je pozvao predsednika Vlade Srbije i ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića da hitno preduzme akciju protiv osoba koje protivzakonito žele da preuzmu institucije u Baču.

Zatim se oglasio opštinski odbor SNS u Baču koji je saopštio da su sa koalicionim partnerima danas ušli u zgradu opštine kako bi "vršili funkcije" u čijem su obavljanju nezakonito onemogućeni od 29. decembra 2012. godine.

Bačanski naprednjaci se pozivaju na odluku Osnovnog sud u Novom Sadu i njegove Sudska jedinice u Baču od 31. decembra 2012. godine koji je doneo rešenje kojim je kao neosnovan odbijen zahtev skupštinske većine koju je predvodila DS, da im se omogući ulazak u prostorije oštine, te da im se predaju pečati i službena dokumentacija opštine.

Na osnovu tog rešenja, aktivisti SNS-a obratili su se policiji, nakon čega su uz prisustvo policije koja je obezbeđivala javni red i mir, ušli danas u zgradu Skupštine opštine Bač i u kabinetu predsednika pokazali ovo rešenje, naveli su bački naprednjaci.

SNS neće dozvoliti primenu nasilja bilo gde na teritoriji Srbije, posebno kada je reč o političkom procesu izbora, odnosno razrešenja lokalnih organa vlasti, saopšteno je iz te stranke povodom dešavanja u Baču, gde su odbornici SNS, kako tvrde u toj stranci, ušli u zgradu kako bi vršili svoje funkcije.

Potpredsednik SNS Igor Mirović navodi u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima da su predstavnici DS u opštini Bač nasiljem ušli u zgradu opštine.

"Neprimereno ponašanje predstavnika DS u opštini Bač koji su bez odluke Upravnog suda, koji po žalbi rešava pitanje legalnosti konstituisanja nove većine, nasiljem ušli u zgradu opštine, ne može biti opravdanje za bilo kakav postupak koji bi bez odluke suda odgovorio na takav čin", rekao je Mirović.

SNS je pozvala sve organe vlasti na teritoriji Vojvodine da u svemu postupaju u skladu sa Ustavom i zakonom bez obzira na političke razlike.

"Opštinski odbor SNS u Baču i svi odbornici Skupštine opštine dužni su da sprovode odluke suda i zato do donošenja takve odluke, neće učestvovati u obavljanju javnih funkcija u Skupštini opštine Bač", naveo je Mirović.

DS: Huligansko divljanje naprednjaka u Baču

DS najoštrije osuđuje skandalozno nasilničko ponašanje SNS u Baču i poziva premijera i ministra unutrasnjih poslova Ivicu Dačića i sve nadležne državne organe da hitno reaguju i uspostave red, izjavio je generalni sekretar DS-a Balša Božović.

(old_image)

"Nezapamćeno divljačko ponašanje aktivista SNS-a nakon legalnih odluka odbornika Skupšitne opštine Bač i izbora novog opštinskog rukovodstva, kao i mišljenja Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave, predstavljaju najgrublje kršenje zakona, izborne volje gradjana i brutalnu zloupotrebu države u partijske svrhe", naveo je Božović u izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

Nakon što su uzurpacijom zgrade Skupštine opštine sprečili da novoizabrani opštinski funkcioneri uđu u zgradu opštine i preuzmu svoje dužnosti, aktivisti SNS-a su ovaj put primenili fizičku silu kako bi izbacili predsednika i potpredsednika opštine iz zgrade, istakao je Božović.

"Organizovana grupa aktivista i simpatizera SNS, uz pretnje i primenu sile, izvela je sinhronizovane huliganske napade na sve ustanove i javna preduzeća u Baču, što je nezamislivo u bilo kojoj demokratskoj i civilizovanoj državi", naveo je Božović.

On je istakao da DS zahteva od policije da hitno reaguje i spreči "organizovano protivzakonito divljanje" aktivista i simpatizera SNS-a.

"Ukoliko ministar policije i drugi nadležni državni organi ne stanu na put siledžijskom ponašanju SNS-a u Baču, biće potpuno jasno da u Srbiji ne vladaju Ustav i zakon, već brutalna partijska diktatura", naveo je Božović.

(B92)

Pogledajte još