Rimski filmski festival dodelio Tarantinu nagradu za životno delo

FIlm “Đangova osveta” svojevrsni je omaž italijanskim kaubojskim filmovima iz 1960-ih godina, a rediltej Kventin Tarantino je izjavio da su “špageti vesterni” kultnih reditelja Serđa Korbučija i Serđa Leonea bili njegovi omiljeni filmovi, jer su bili tako “nadrealni i ekstremni”.

Naslov njegovog novog filma je direktna referenca na Kobučijevog “Đanga” iz 1966, a glavni glumac u tom filmu, Franko Nero, igra manju ulogu i u njegovom “Đangovoj osveti”.

Filmski kompozitor Enio Morikone, dobitnik Oskara za muziku u Leoneovom epskom vesternu “Bilo jednom na Divljem zapadu” (1968), uručio je Tarantinu nagradu na gala svečanosti povodom evropske premijere “Đangove osvete”.

Rimski festival završen je 17. novembra, ali je njegov direktor Marko Miler obećao da će “večni grad” organizovati poseban događaj Tarantinovom novom filmu, koji u vreme održavanja filmske smotre nije bio spreman za prikazivanje.

Tarantino je američki reditelj, ali istovremeno i evropski po analitičnom i strasnom odnosu koji je uspostavio sa filmom i njegovom istorijom – kazao je Miler, ističući da je Tarantinova vizija radikalno uticala na kolektivnu sliku u poslednjih 20 godina, prenosi “Tanjug”.