Rimski filmski festival dodelio Tarantinu nagradu za životno delo

FIlm "Đangova osveta" svojevrsni je omaž italijanskim kaubojskim filmovima iz 1960-ih godina, a rediltej Kventin Tarantino je izjavio da su "špageti vesterni" kultnih reditelja Serđa Korbučija i Serđa Leonea bili njegovi omiljeni filmovi, jer su bili tako "nadrealni i ekstremni".

Naslov njegovog novog filma je direktna referenca na Kobučijevog "Đanga" iz 1966, a glavni glumac u tom filmu, Franko Nero, igra manju ulogu i u njegovom "Đangovoj osveti".

Filmski kompozitor Enio Morikone, dobitnik Oskara za muziku u Leoneovom epskom vesternu "Bilo jednom na Divljem zapadu" (1968), uručio je Tarantinu nagradu na gala svečanosti povodom evropske premijere "Đangove osvete".

(old_image)

Rimski festival završen je 17. novembra, ali je njegov direktor Marko Miler obećao da će "večni grad" organizovati poseban događaj Tarantinovom novom filmu, koji u vreme održavanja filmske smotre nije bio spreman za prikazivanje.

- Tarantino je američki reditelj, ali istovremeno i evropski po analitičnom i strasnom odnosu koji je uspostavio sa filmom i njegovom istorijom - kazao je Miler, ističući da je Tarantinova vizija radikalno uticala na kolektivnu sliku u poslednjih 20 godina, prenosi "Tanjug".

Pogledajte još