Podivljali pas može biti opasniji od vuka

Neki Makedonac iz Bitolja tužio je medveda zato što mu jede med iz košnica. Čovek je sve pokušavao u nadi da će oterati medu, puštao jako svetlo, glasnu muziku, ali pošto se meda nije povlačio čovek je na kraju tužio medveda. Kako prenose mediji u rubrici zanimljivosti, čovek je na kraju dobio spor protiv medveda, a država je naložila da se čoveku isplati šteta u vrednosti od 3.000 evra.

Ova mala novinarska crtica iz naše svakodnevice, samo je jedan od primera koliko je duboko nepoznavanje između čoveka i divljih životinja. U želji da obrazuju i ukažu na probleme Evropska inicijativa za velike zveri, koja je radna grupa Komisije za opstanak vrsta u okviru Međunarodne unije za očuvanje prirode, u saradnji sa našim stručnjacima organizovala je izložbu "Suživot sa velikim zverima – izazov i mogućnost".

Autori izložbe, koja posle premijernog otvaranja u Beogradu kruži Srbijom, su Džon Linel iz Evropske inicijative za velike zveri i Matis Erikson iz organizacije "Tiga Nature". Domaću podršku u vidu pripreme materijala koji se odnosi na Srbiju uradio je Milan Paunović iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

U kabinetu iz kojeg vire preparirane ribe i ježevi, i uz jednu zmiju u uglu, smuka, razgovarali smo sa Milanom Paunovićem o vukovima, medvedima, šakalima, našim predrasudama i glupostima kad su u pitanju divlje životinje.

Neznanje najveći problem

- Najveći problem kad je u pitanju opstanak divljih zveri je neznanje, a ova izložba je sačinjena od istine. Prikazane su dokumentarne fotografije, na kojima se vidi vuk u magli, ali i ovca kojoj vire creva. Sve to je realnost, vuk jede životinje, postoji mogućnost da vuk pojede psa, ali i da se pari s psom i daje potomstvo, to je škakljiva tema. Hibridi vuka i psa su gori od vukova, zato što imaju manje izražene instinkte. Pas koji podivlja može da bude opasniji od vuka, jer ne zazire od čoveka i lako će ući u neki tor i na specifičan način udaviti ovcu.

Paunović objašnjava da psi potiču od vukova i da postoje stručnjaci koji su u stanju da ocene da li je ovcu zaklao podivljali pas, vuk ili hibrid.

- Hibrida vuka i psa nema mnogo, kad padne broj vukova na jednom području, ako je jedini način da se nastavi vrsta, desi se da se vuk pari s kerušom, malo teže pas s vučicom, ali dešava se i to, a razlog je eksces u prirodi. U normalnim okolnostima vuk će pojesti psa.

Više o ovome možete pročitati na sajtu MySerbia.net

Pogledajte još