Januar je mesec u kome se najviše duguje: Kako ga preživeti?

Kada bi decembarska plata mogla da se rastegne kao ženske čarape, januar ne bi bio za mnoge najduži mesec u godini.

U decembru je bilo sve razdragano i veselo, čekali smo Novu godinu, početkom januara Božić, a kad svi veseli praznici prođu ostaju nam dugovi, na koje stižu redovni računi od kojih će neki biti dodatno uvećani najavljenim poskupljenjima.

Ekonomista Goran Nikolić ocenjuje da građani ipak ne troše toliko nekontrolisano kao ranije jer strahuju da bi mogli ostati bez posla, prenosi B92

"Mi imamo podatke koji sve to ukalkulišu i samim tim nema nekog problema koji je ekscesan. On je svake godine isti pa se januar poredi sa januarom. Naravno da je januar slabiji od decembra ali kada se podaci desezoniraju i sve ukalkuliše, onda vidimo jasno kakav je januar mesec i tu nema nikakvih prevara", objašnjava Nikolić.

U januaru je potrošačka korpa duplo teža, a džepovi upola prazniji. Miroslav Rebić iz "Sosijete ženeral" banke, kaže da da je decembar mesec u kom se proda najviše potrošačkih kredita, ali da se u januaru dugovi vraćaju teže nego u ostalim mesecima.

"Može se desiti u nekom narednom periodu da to što su kupili tokom recimo decembra, predstavlja teret u nekom narednom periodu. Ono što je rešenje u takvim situacijama jeste naprimer da se, ako je zaista došlo do problema u otplati, napravi neki dogovor sa bankom. Da se na primer refinansira taj kredit, da se objedine zaduženja, da se produži rok otplate, ali opet kažem najbolje je kontaktirati banku i videti kakve sve mogućnosti postoje", poručuje Rebić.

Prema podcima Nacionalne službe za zapošljavanje, tokom januara posao izgubi oko 18.000 ljudi, dok bankarske statistike govore da ratu za kredit nije u mogućnosti da vrati 20.000 ljudi. Posle praznika ostaje nam da se sećamo dobrog provoda i vraćamo dugove.

Pogledajte još