Protein najavljuje pobačaj

LONDON - Jedan protein u imunološkom sistemu žene mogao bi biti marker za identifikaciju trudnice koja je izložena visokom riziku spontanog pobačaja, saopštili su australijski naučnici. Spontani pobačaj dogodi se u 15 do 20 odsto trudnoća, najčešće u prvih 12 nedelja bremenitosti. Za sada, ne postoji lek niti način da se on spreči ili bar predvidi da će se dogoditi.

Međutim, istraživači na univerzitetu Monaš u australijskoj saveznoj državi Viktorija uvereni su da bi nivo proteina poznatog pod oznakom MIC 1 mogao biti ključ u predviđanju, pa možda i prevenciji pobačaja.

"Ako se potvrdi uzročna veza između niskog nivoa MIC 1 i pobačaja, onda bi MIC 1 ili njegova sintetičlka zamena mogli biti korisni u prevenciji spontanog pobačaja", uveren je Stiven Tong, autor studije objavljene u britanskom medicinskom časopisu "Lanset".

Tong je sa grupom saradnika primetio da je nivo MIC 1 bio za trećinu niži kod trudnica koje su kasnije doživele spontani pobačaj u poređenju sa ženama kod kojih je zabeležen normalan nivo ovog proteina.

U većini slučajeva, niska koncentracija proteina MIC 1 u uzorcima krvi uzetih ženama u toku prvih 6 do 12 sedmica trudnoće nagovestila je da će trudnica nekoliko sedmica kasnije doživeti pobačaj.

Međutim, naučnici upozoravaju da su potrebna dalja ispitivanja da bi se pouzdano dokazalo da jue MIC 1 zaista marker koji najavljuje pobačaj. U komentaru ovih nalaza, Galit Sarig i Benjamin Brener, akušeri iz Ramban medicinskog centra u Haifi, u Izraelu, oprezno tvrde da bi protein mogao biti "moguć najavljivač ranog pobačaja".

"Ako rezultati istraživanja Tonga i njegovih kolega budu potvrđeni onda će biti otvoren put da se razvije nova terapija za sprečavanje spontanih pobačaja", zaključili su izraelski lekari. 

(FoNet)
16. april 2009.

Pogledajte još