Kazna Svetske banke: "Energoprojekt Niskogradnja" gubi Koridor 10 zbog malverzacija u Ugandi

Kompanija Energoprojekt Niskogradnja u sledeće dve i po godine neće moći da učestvuje na tenderima za građevinske projekte u svetu i zemlji čije izvođenje finansiraju Svetska banka (SB), Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj, potvrdio je danas u Beogradu generalni direktor Energoprojekt Holdinga Vladimir Milovanović.

Svetska banka kaznila je srpsku građevinsku kompaniju "Energoprojekt Niskogradnja" sa dve i po godine zabrane dobijanja poslova pod njenim pokroviteljstvom zbog malverzacija na projektima u Ugandi.

Kazna je izrečena pošto su u Energoprojektu priznali da je bilo nepravilnosti tokom izgradnje puteva i razvojnih projekata u pomenutoj državi u Istočnoj Africi, navedeno je u saopštenju SB.

- Zbog zabrane SB, Energoprojekt neće moći da dobije poslove na deonicama Koridora 10 u Srbiji, koji se finansiraju sredstvima bilo koje od ove tri banke, dok će na Koridoru 11 moći da učestvuje, jer se njegova izgradnja drugačije finansira - rekao je generalni direktor Milovanović.

On je naveo da je 2004. Energoprojekt dva puta napravio proceduralnu grešku u predkvalifikacionim dokumentima za tender u Ugandi, jer nije verodostojno preneo svoje reference.

Potpredsednik Svetske banke Leonard MekKarti je kazao da je "samo čist posao, ustvari pametan posao. Nastavićemo da se trudimo da maksimalno uvećamo vrednost infrastrukturnog razvoja".

- Ovaj slučaj je samo još jedan primer toga zašto je borba protiv korupcije važna za Svetsku banku, ali i za kompanije koje su uključene u razvojne projekte - rekao je MekKarti.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još