Roditeljska ćuška pod lupom zakona - hoće li u Srbiji uskoro biti detinjstva bez batina?

Namera predlagača nije da zakon proglasi 90 posto roditelja koji ponekad pribegnu blažoj fizičkoj kazni svog deteta kriminalcima, već da predupredi i sankcioniše teže povrede dece, javlja B92.

U stvarnosti batine decu bole. Šaka, prut, kaiš ili prvo što se nađe nadohvat ruke sredstva su koja roditelji i danas često koriste kao vaspitni metod.

"Ako je to u delu brige o pokoljenju, po meni, sve po malo dolazi u obzir - ne preterano, ali uz osmeh, uz poljupac, tako da je sve to u redu", kaže jedan od roditelja.

"Osnova svega je posvećivanje deci. Kad se posvetite detetu i pričate s njim svakodnevno, o svim stvarima koje nas okružuju, onda uopšte ne treba da dođe do batina", smatra drugi.

Oni koji se zalažu za zakonsku zabranu telesnog kažnjavanja kažu da batine kod dece izazivaju strah i gubitak samopouzdanja, pa čak iako su povremene. Svako dete koje je dobilo batine shvatilo je šta znači zakon jačeg. Istovremeno je naučilo da je nasilje normalan način komunikacije.

"Vaspitanje i disciplinovanje dece je proces učenja. U procesu učenja fizičko kažnjavanje se nije pokazalo kao efikasno, naročito dugoročno gledano. Zato je mnogo važnije taj deo objašnjavanja priče sa decom o posledicama i razlozima nekog nedozvoljenog ili neprihvatljivog ponašanja. To je način kako vaspitavamo decu i utičemo na njihovo ponašanje i disciplinovanje tog ponašanja", objašnjava Snežana Nešić, savetnica u stručnoj službi zaštitnika građana.

Dragana Soćanin, predsednica udruženja Roditelj, ustanovila je da je detinjstvo bez roditeljskih batina moguće. Pre svrstavanja fizičkog kažnjavanja dece u krivično delo, ona predlaže edukaciju roditelja koji se zalažu za čvrstu disciplinu i još čvršću ruku.

"Roditeljima je zaista potrebna sistemska podrška. Ne može nešto da uđe u zakon tek tako, bilo da je telesno kažnjavanje deteta ili auto-sedište u pitanju, ako paralelno s tim ne ide dobra podrška i to od strane sistema. Vi nemate besplatna savetovališta ili porodične centre gde će roditelj moći da dođe i kaže: Ja ne znam drugačije, moram da udarim dete, stvarno ne znam drugačije. Pomozite mi, kažite mi kako", kaže Soćanin.

Srbija je potpisala Konvenciju UN o pravima deteta i tako se obavezala da će zaštititi svoju decu od fizičkog i psihičkog zlostavljanja. Inicijativa da se batine, kao ružna i nepotrebna praksa zakonom zabrane sve je glasnija. Kad tad naći će se i u Skupštini.

"Smatram da neka vrsta kažnjavanja, koja ne nanosi ni veliki bol ni traumu kod dece, imaju svoj doprinos u vaspitavanju dece... Bar mi smo tako prolazili i roditeljima nikada nismo zamerili, jer to smo dobijali kada smo zaslužili. Smatram da ne bi trebalo u toj meri i tako daleko da idemo. Trebalo bi da dozvolimo roditeljima da na neki način i fizički kazni dete", kaže Konstantin Arsenović, član skupštinskog Odbora za prava deteta.

Prva zemlja koja je zakonom zabranila roditeljima da tuku svoju decu je Švedska i to 1978. godine. Zakon o pravim adeteta danas ima 30 zemalja u Evropi.
B92

Pogledajte još