Japanci stvorili T – ćelije, ubice ćelija raka

0

Japanski naučnici napravili specijalne imunološke ćelije koje bi trebalo da se ubrizgaju u telo obolelog pacijenta kao lek koji će se uspešno izboriti s bilo kojom vrstom kancera.

Kako je objavio žurnal “Cell Stem Cell” naučnici su prvi put napravili ćelije koje mogu ubiti ćelije kancera.

Za ovo otkriće zaslužni su japanski naučnici koji su stvorili T-ćelije “ubice” ćelija raka. Oni tvrde da se one mogu direktno ubrizgavati u kancer pacijenta, javlja Dnevni avaz.

T-limfociti se prirodno stvaraju u telu čoveka i pomažu njegovom imunom sistemu, međutim, njih nema dovoljno da bi se izborili s tumorom. Istraživači veruju da, ukoliko u laboratoriji naprave veliku količinu tih ćelija i unesu ih u telo pacijenta obolelog od neke vrste raka, one bi trebalo toliko da ojačaju njegov imunitet da bi on mogao da uništi tumor.

Međutim, svi dosadašnji pokušaji da se veštački napravi velika količina T-limfocita su propali jer bi ćelije napravljene u laboratoriji veoma kratko bile aktivne, samim tim ne bi mogle da se izbore sa zloćudnim tumorom.

Japanci su sada prvi put uspeli da naprave T-limfocite koji mogu dugo da opstanu, toliko da, kad se ubrizgaju u telo pacijenta, mogu da unište rak.

U procesu stvaranja „T-limfocita ubica“ naučnici su primetili da oni, pored toga što ubijaju ćelije raka, proizvode i jedinjenja koja sprečavaju stvaranje tumora u organizmu.

Sledeći korak biće testiranje mogu li ove T-ćelije selektivno ubijati ćelije tumora, a da ne oštete zdravo tkivo. Ako mogu, onda bi se u budućnosti ubrizgavale direktno u organizam pacijenta. To bi se moglo desiti u ne tako dalekoj budućnosti – kaže dr Hiroši Kavamoto.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.