Kamenovan novi ruski voz u Batočini - velika materijalna šteta, bez žrtva

U Batočini ponovo kamenovana nova ruska dizel-motorna garnitura koja je saobraćala iz Lapova za Kraljevo. To je dvanaesto kamenovanje novih ruskih vozova u protekla četiri meseca, saopštile su "Železnice Srbije".

U kamenovanju koje se jutros dogodilo nije bilo povređenih, a oštećeno je bočno staklo na garnituri koja je nastavila vožnju.

Novi ruski dizel-motorni vozovi su 15. septembra uvedeni u saobraćaj iz Kraljeva za Lapovo i Požegu.

Kamenovanjem vozova je direktno ugrožena bezbednost saobraćaja, a Železnici nanete znatne materijalne štete, istakli su u tom javnom preduzeću.

Srpske železnice nove vozove kupile su prvi put nakon tri decenije, u periodu od 15. septembra do sredine oktobra.

Do sada je bilo 11 kamenovanja, od čega osam puta na pruzi Kraljevo-Požega i tri puta na pruzi Kraljevo-Lapovo, sve na teritoriji kraljevačkog železničkog čvora, a meta kamenovanja su uvek bili novi ruski vozovi.

U mestu Trbušani između Kraljeva i Požege 21. oktobra je kamenovana garnitura i oštećeno staklo, a voz je povučen iz saobraćaja, pa novi ruski voz više ne saobraća između Kraljeva i Požege.

U prethodna dva meseca bilo je pokušaja kamenovanja na pruzi Kraljevo-Lapovo, ali nije bilo oštećenja.

"Železnice Srbije" su u ranijim saopštenjima navodile kako se direktna i indirektna materijalna šteta procenjuje na nekoliko desetina hiljada evra, no da mnogo više zabrinjavaju bezobzirnost i neodgovornost pojedinaca jer su putnici ostali bez kvalitetnog i udobnog prevoza.

"Železnice Srbije" ističu da kamenovanje vozova ne predstavlja samo oštećenje državne imovine, već da se na taj način dovodi u opasnost život ljudi, što predstavlja više krivičnih dela, koja se gone po službenoj dužnosti prema Krivičnom zakoniku, ali su do sada takva dela blago i neadekvatno kvalifikovana.

"Železnice Srbije" su kupile nove vozove, zahvaljujući kreditu međunarodne železničke banke "EuroFime" od 43 miliona švajcarskih franaka.

Kupljeno je 12 novih dizel-motornih vozova ruskog proizvođača "Metrovagonmaša". Vrednost jednog dizel-motornog voza iznosi oko 379 miliona dinara.

Pogledajte još