Manjak testosterona pravi namćore od muškaraca

"Testosteron je hormon koji direktno utiče na rast mišića, smanjuje masti u telu, utiče na nivo energiju i poboljšava seksualnu želju," kaže Dr. Ridvan Šabsig, šef Međunarodnog društva za zdravlje muškaraca u Njujorku. "Međutim, on takođe ima psiho-neuronske efekte. A u našoj praksi nailazili smo da se kod nekih muškarca taj uticaj najpre očitava kroz pad raspoloženja i razdražljivost."

Pored svega toga poznato je da metaboličke i bolesti bubrega, kao što je i dijabetes, koje se češće javljaju u starosti, izazivaju izuzetno nizak nivo testosterona. Ipak opadanje hormona nije jedini faktor starenja koji podstiče razdražljivost, naime u pitanju su takođe i brige koje more muškarce. Tako Kerol Vier, autor knjige "Kako da ne ubijete vašeg Ljutka", kaže "Dok žene često ćaskaju sa svojim prijateljicama o procesu starenja, kod muškarca je pre verovatno da će potisnuti svoje brige i zatvoriti se u sebe".

Ove prgavi ispadi se obično javljaju oko 60 godine, zato s tehničke strane gledano nema razloga da se vaš dragi dere i namćoriše bez preke potrebe dok ne zađe u to doba.
S media

Pogledajte još