Božić i u narodnim kuhinjama - ručak za 31.000 gladnih u Srbiji

U Crvenom krstu Srbije kažu da narodne kuhinje rade i u prazničnim danima, jer se u njima hrani čak 10.000 dece i mladih, čiji su roditelji ostali bez izvora prihoda. Vesna Milenović, generalni sekretar CKS, kaže da država ne sme da zatvara oči pred ovolikom populacijom gladnih, pišu Novosti.

Da će red pred kazanom i ove godine biti sve duži predviđa i Saša Đogović, iz Instituta za tržišna istraživanja, koji napominje da će poskupljenja, talas otkaza i besparica doprineti opštem siromaštvu: "Nema dileme da će sve više ljudi kucati za socijalnu pomoć. A čak 60 odsto svih prihoda građana odlazi samo na ishranu i dažbine."

"Siromašni ne znaju za praznike, jer im život zavisi od našeg hleba," kaže Milenovićeva.

"Dobra je vest što je Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku sa oko 300 miliona dinara podržalo rad naših narodnih kuhinja."

Od tog novca biće kupljeno 10 osnovnih artikala za pripremanje obroka. Taj novac rasteretio je opštine i gradove koji učestvuju u finansiranju, pa će višak novca biti preusmeren na bolji kvalitet hrane i povećanje broja korisnika.

U Crvenom krstu kažu da će tri nove kuhinje početi da rade već na proleće. Ukupan broj korisnika pomoći posle toga porašće na 34.660.

CKS pomoći će ove godine i porodicama čije je siromaštvo nešto manje. U planu je podela paketa hrane i sredstava za ličnu higijenu. Obezbeđena su sredstva za ovu vrstu pomoći za 41.500 porodica u 105 mesta u Srbiji.

Na ovu pomoć moći će da računaju samo one koje imaju status socijalno ugroženih, ali koje nisu korisnici narodnih kuhinja.

Pogledajte još