Vegetarijanstvo kao put za ekološki spas planete

BEJRUT, 16. aprila 2009. (Beta-AFP) - Libanski ministar ekologije dobio je u četvrtak pismo u kojem organizacija za zaštitu životinja PETA od njega zahteva da se odrekne kebaba i postane vegetarijanac kako bi smanjio emisiju gasova staklene bašte i spasio planetu. Međunarodna organizacija za etički tretman životinja (PETA) poručila je Antoanu Karamu da je vegetarijanski način ishrane rešenje za problem globalnog zagrevanja.

"Najbolja stvar koju svako od nas može da uradi za svoje zdravlje, životinje i životnu sredinu je da postane vegetarijanac", navodi u pismu Karamu direktor organizacije PETA Džejson Bejker. Bejker se pozvao i na nedavni izveštaj Ujedinjenih nacija po kojem je uzgoj životinja za proizvodnju mesa uzročnik više gasova staklene bašte nego saobraćaj računajući sva prevozna sredstva. "Liban je potpisao protokol iz Kjota, a sada je vreme da potpiše i vegetarijanski protokol", dodao je.

Iako je na funkciji ministra ekologije, Karam nije spreman da se odrekne mesa, koje je veoma zastupljeno u libanskoj kuhinji. "Da li bih pomogao životinjama da postanem vegetarijanac? Ima drugih, značajnijih mera da se to postigne", kazao je Frans presu libanski ministar.

Pogledajte još