Transplantovane obe ruke 29- godišnjoj devojci: Nekada su se okretali za mnom zbog lepote!

Lekari su bili prinuđeni da joj amputiraju ruke i stopala nakon što je usled začepljenja tankog creva dobila sepsu, a njeni gornji i donji ekstremiteti su pretvoreni u mrtvo tkivo.

Diplomirana studentkinja modne akademije morala je ponovo da nauči kako da pere zube, da se šminka i pije iz šoljice, jer su joj ruke bile odsečene do lakata. Čak je naučila da piše SMS poruke. Dobila je i proteze, ali su joj one bile preteške, budući da su dizajnirane za muškarce.

(old_image)

- Pomirila sam se sa činjenicom da nemam stopala, ali ne i ruke - kaže Lindzi, koja je tokom godina koje su usledile intenzivno vežbala kako bi se kvalifikovala za transplantaciju.

Čim su nađene odgovarajuće ruke, podvrgnuta je operaciji koja je trajala 12 sati. Svaku ruku je transplantirao po jedan tim hirurga. Boja kože na transplantovanom delu ruke nije bila sasvim ista kao njena i Lindzi je bilo teško da se oslobodi pomisli da su pripadale nekom drugom.

- Prvih nekoliko dana izbegavala sam da ih gledam - kaže ona.

Četiri meseca nakon operacije, u januaru 2012, Lindzi je impresionirala lekare svojim napretkom. Njeni mišići su dobro reagovali i novim rukama je čak mogla da podiže male predmete. Uprkos tome, postojala je zabrinutost da organizam neće prihvatiti transplantovane organe. U Lindzinom slučaju, spajanje se odvijalo tako što su njeni nervi urastali u mišiće ruke donatora prenosi Blic.

- Ljudi su su se okretali za mnom na ulici zato što sam bila lepa, a sada se okreću za mnom zato što sam u invalidskim kolicima. Nekada sam i sama previše obraćala pažnju na izgled. Ali sada shvatam da to uopšte nije važno. Šta ima veze kakva mi je frizura? Zašto je toliko bitno šta imam na sebi? - navodi Lindzi.

Pogledajte još