Kosovska policija privela više Srba posle božićne liturgije

Redžepi je Tanjugu rekao da ima informaciju da je razlog za hapšenje devet osoba taj što su ta lica navodno na sebi imala obeležja civilne zaštite. Uhapšeni se nalaze se na informativnom razgovoru u policijskoj stanici.

Krstimir Pantić predsednik opštine Kosovska Mitrovica, rekao je Beti da je Kosovska policija privela je danas grupu mladića koji su sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandrom Vulinom krenuli na božićnu liturgiju u manastir u Gračanici.

Pantić koji je i zamenik direktora te agencije rekao je da je informaciju o privođenju te grupe u kojoj je bilo izmedju šest i devet mladića, nezvanično dobio od pripadnika Kosovske policije, te da Beograd od medjunarodne zajednice očekuje da spreči ovakve i slične provokacije.

"Privedeno je između šest i devet maldića, koji su sa direktorom zejedno krenuli na liturgiju, sumnjiče ih da su pripadnici civilne zaštite srpskih službi bezbednosti što nije istina", kazao je Pantić.

"Njihovo hapšenje tretiramo kao tešku provokaciju na najveći i najradosniji hrišćanski praznik",
rekao je Pantić i dodao da Beograd od medjunarodne zajednice očekuje da pod htino utiče na Albance i da oslobodi uhapšene Srbe koji su u policijskoj stanici u Gračanici.

Koordinator vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Zlata Radovanović potvrdila je da je više osoba privedeno u Gračanici, ali nije mogla da kaže zašta je to učinjeno.

Za to vreme, komandant Kfora Folker Halbauer ocenjuje da je situacija na Kosovu mirna i stabilna, te da se nada da će takva i ostati. Halbauer, koji je prisustvovao božićnoj liturgiji u manastiru u Gračanici, izrazio je nadu da će ostati mirno tokom praznika.

Nemački general je izrazio uverenje da će svi koji snose političku odgovornost osigurati da tako i bude.

Halbauer je rekao da su pripadnici Operativnog rezervnog batalojna (ORF), koji je raniji komandant zatražio kao pojačanje zbog nestabilne situacije na severu Kosova, povučeni krajem godine.

"Poslednji pripadnici ORF vratili su se svojim kućama u Nemačku i Austriju krajem decembra"
, objasnio je on.

"Božić je proslava mira i nadam se da će ona važiti za sve ljude na Kosovu. Ja sam protestant i imam kao takav priliku danas da slavim božić po drugi put. Prvi put sam proslavio sa svojom verskom zajednicom i sada sa srpskom zajednicom",
istakao je nemačkli general, dodajući da je prisustvo prazničnoj službi u Gračanici posebno iskustvo.

(Tanjug)

Pogledajte još