Odloženo za sutra: Nikolić o platformi o Kosovu s Vladom Srbije

Generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović izjavio je da će zajednička sednica vlade i predsednika Srbije Tomislava Nikolića, na čijem će dnevnom redu biti platforma o Kosovu i Metohiji, verovatno biti održana u popodnevnim satima, izrazivši uverenje da će taj dokument dobiti podršku.

Odalović je rekao da je načelno dogovoreno da sutra bude održana ta sednica i da je, kada je u pitanju ta platforma, obezbeđeno jedinstvo državnog vrha, ali da je potrebno obezbediti što šire političko jedinstvo.

On je, gostujući u jutarnjem programu TV Pink, izrazio uverenje da će svi članovi vlade, koji dolaze iz različitih stranaka, podržati platformu predsednika Nikolića na vladi.

Odalović očekuje da se rezolucija, koja bi za osnovu imala platformu, usvoji u parlamentu i učvrsti sa što je moguće više glasova.

Upitan o pet tačaka koje bi trebalo da sadrži taj dokument - da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosmeta, nastavak dijaloga sa Prištinom, što mora da prati i napredak u evrointegracijama, rešavanje statusa severa pokrajine i garantovanje prava Srbima južno od Ibra, Odalović je rekao da ti principi mogu biti predloženi u rezoluciji.

"Zato je važno da se dođe do dokumenta koji će imati visok stepen jedinstva, da se pošalje jedinstvena poruka", naglasio je Odalović i dodao da bi taj dokument po prvi put trebalo da predstavlja celovito sagledavanje ukupne situacije sa jasnim porukama.

Odalović je rekao da će biti dovoljno vremena da se poslanici upoznaju sa tim tekstom i da očekuje podršku ogromne većine i da će najverovatnije kroz rezoluciju biti usvojen dokument na principima koji moraju biti jasni i međunarodnoj zajednici i Albancima na prostoru Kosova i Metohije i Srbima na Kosmetu.

Platforma o Kosovu i Metohiji na predlog predsednika Srbije Tomislava Nikolića, trebalo bi sutra da bude usvojena na zajedničkoj sednici vlade i predsednika, nakon čega će vlada predložiti rezoluciju i proslediti je skupštini u petak, najavio je predsednik Nikolić.

Tanjug

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.