I poslanicima će biti smanjene plate

BEOGRAD, 16. aprila 2009. (Beta) - Predlogom zakona o privremenom smanjenju mesečnih primanja zaposlenih u državnoj administraciji i javnom sektoru predviđeno je smanjenje plate predsednika države, članova Vlade Srbije i narodnih poslanika, saopštila je Vlada.

Tim zakonom biće obuhvaćene i plate funkcionera koje bira Narodna skupština i postavlja Vlada, kao i onih koji prema posebnim propisima imaju status funkcionera, zatim državnih službenika i nameštenika, i zaposlenih u Narodnoj banci Srbije.

Plate će biti smanjene i izabranim, postavljenim i zaposlenima u organima autonomnih pokrajina i jedinicama lokalne samouprave, zaposlenima u organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja, javnim agencijama, javnim preduzećima i privrednim društvima čiji je jedini osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

Na tom spisku su i radiodifuzne ustanove i radio i televizijske stanice regionalnih i lokalnih zajednica, zatim zaposleni u Privrednoj komori Srbije, gradskim i regionalnim privrednim komorama, kao i zaposleni u drugim oblicima organizovanja čiji je jedini osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, koji je Vlada danas usvojila, uvodi se porez na upotrebu mobilnih telefona po stopi od 10 odsto, na osnovicu iznosa računa.

Pogledajte još